IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работят ли европейските инструменти за оценка на банковата стабилност?

Със сигурност българската банкова система е най-проверяваната и най-оценяваната през последните четири години

08:13 | 14.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

След финансово-икономическата криза и нестихващите турболенции в европейската банкова система беше създадена нова регулаторна и институционална рамка – т. нар. нова европейска финансова архитектура, призвана да гарантира стабилността на финансовата система и да я предпазва от кризи. Важна част от новата рамка е механизмът за превенция, в който оценката на стабилността на системата и ранното диагностициране на дисбаланси играе ключова роля. Доколко тези нови инструменти успяват да направят обективна оценка и да идентифицират рисковете?

Един от широко прокламираните инструменти, използвани от Европейския банков орган (ЕБО), е т.нар. „Табло за оценка на риска“ ( EBA Risk Dashboard). Този инструмент e част от текущата оценка на риска, провеждана от ЕБО и се явява допълнение към Доклада за оценка на риска.

Там експлицитно са посочени основните рискове и уязвимости в банковия сектор на ЕС. Таблото трябва да служи като система за ранно предупреждение за рисковете в европейската банкова система. Предимството на този механизъм е, че оценява фактическото състояние на банковите системи чрез конкретни диапазони за допустимите стойности на показателите за риска. Показателите са подредени в т. нар. „ Светлинна карта“ според рисковите тавани в три категории на принципа на светофара: зелено означава нисък риск, с жълто е обозначен междинен риск и с червено - висок риск по съответния показател.

Тъй като и Европейската комисия в рамките на Европейския семестър и Европейската централна банка изразяват съмнения по отношение стабилността на банковата система в България, се опитваме да проверим, използвайки техния инструмент, доколко обосновани са тези внушения. Сравнението между средните равнища за Европейския съюз и България дава възможност да се прецени доколко основателни са критиките.

Основните показатели на таблицата за оценка са групирани в четири блока:

Ø     платежоспособност,

Ø     кредитен риск и качество на активите,

Ø     доходност и

Ø     структура на баланса.

1 1

2 2

Данните показват, че от девет показателя българската банкова система показва зелен цвят – нисък риск, по седем. В най-рисковия диапазон е единствено равнището на необслуживаните кредити, докато висок риск в ЕС се отбелязва при съотношението разходи/приходи и равнището на покритие на необслужваните кредити. В повечето случаи се отбелязва умерен риск в ЕС, докато при българската банкова система умерен е рискът само при равнището на покритие на необслужваните кредити. При анализа на отделните групи показатели се разкриват основните предимства и уязвимости на системата.

Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"Няма значение каква е доц. Бобева. "Нали.. по съветите на един пак от нейното време: "Не ме гледайте какво правя, слушайте ме какво ви приказвам.." за бюрека иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Сагата около кандидатсването ни в ERM II беше тест от наша страна за това доколко може да разчитаме на равнопоставено партньорство с "големите" от ЕС. Те се провалиха. Изводът е еднозначен. Не знам как може да има някой, който да не го вижда. Въпросът е какво прави от тук нататък в такава вражебна среда, макар и представена в напудрен вид.Няма значение каква е доц. Бобева. Важното е какъв е доказателствения материал за изводите, които прави. А той си струва. Не са някакви шамански заклинания, каквито обикновенно четем тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
zap
преди 5 години
"В периода 2013 и 2014 доц. Бобева е заместник министър- председател за икономическото развитие"т.е. заместник на ... Орешарски - ми напишете си го в прав текст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"Доц. Даниела Бобева, един от най-уважаваните и изявени преподаватели във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). "" В периода 2013 и 2014 доц. Бобева е заместник министър- председател за икономическото развитие, а от 2003 г. до 2013 г. е начело на Дирекция Международни отношения в БНБ"Толкова уважавана, че по нейно време фалираха КTБ.Директори на дирекции..Шайка милиционери се връткат в черноморската банка, вкл. министъра с шейната и нещастния опит на иван искров да се пенсионира там.Уважавана била..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още