IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще бъдат последиците от напредването на прехода към възобновяема енергия?

Китай е абсолютният лидер в прехода към чиста енергия

12:36 | 13.01.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийната трансформация, водена от развитието на технологията за добиване на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), ще промени глобалното разпределение на властта, отношенията между държавите и основните фактори в геополитиката, показва мащабно международно проучване, публикувано и цитирано от Euractiv. 

„Глобалната енергийна трансформация чрез ВЕИ ще има значителни геополитически последици“, се твърди в докладът, представен в Абу Даби.

„Тези промени ще окажат влияние върху отношенията между държавите и ще доведат до фундаментални структурни размествания в глобалната икономика и различните общества“.

Проучването, ръководено от бившия президент на Исландия Оулафюр Рагнар Кримсон, беше представено в Абу Даби от Глобалната комисия за геополитиките на енергийния преход, независима организация, създадена преди една година под егидата на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

За първи път международно изследване проучва геополитическите последици от напредъка при глобалния преход към възобновяема енергия.

Държавите износителки на изкопаеми горива като Русия и арабските страни ще бъдат „силно засегнати“ от прехода, докато други държави като Китай ще се окажат „абсолютни победители“, заяви Кримсон по време на представянето на доклада.

„Влиянието на някои държави като Китай ще се увеличи, тъй като те вече са направили големи инвестиции в развитието на възобновяемите технологии и са разширили своя капацитет, за да се възползват от възможностите, които се разкриват пред тях“, добави още той.

Според Кримсон държавите, които разчитат изключително на износа на фосилно гориво и закъсняват със своето адаптиране към промените, рискуват да загубят сегашното си влияние.

По данни на Програмата на ООН за околната среда повече от половината от новоизградените соларни мощности в света през 2017 г. се намират на територията на Китай.

китай китай

Азиатската страна обяви, че ще започне да строи пилотни проекти за генериране на електроенергия от вятърни и слънчеви централи без държавно финансиране.

„Усилията на Китай за проучване, развитие и инвестиране във ВЕИ предлагат на индустрията възможност да изпревари американските и европейските конкуренти“, се отбелязва в проучването.

Заради своите силни позиции в областта на чистата енергия Европейският съюз и Япония също се котират сред бъдещите лидери на глобалния енергиен пазар.

Докладът показва, че по-голяма част от промените, предизвикани от глобалната енергийна трансформация, ще бъдат положителни, като новите икономически ползи и възможности ще намалят зависимостта от вноса на изкопаеми горива.

Снабдяването с енергия вече няма да бъде област за ограничен брой държави, тъй като повечето страни ще имат потенциал да постигнат енергийна независимост, като така ще подобрят и своето икономическо развитие и своята сигурност.

Освен по-голямата енергийна независимост, към ползите могат да се прибавят още подобряването на сигурността и качеството при храните и водата и понижаването на броя на конфликтите, свързани с енергийните източници.

Този преход обаче ще доведе и до нови предизвикателства, показва проучването.

Бързото загърбване на изкопаемите горива може да създаде финансов шок със значителни последици за световната икономика.

Преходът също ще ликвидира множество работни места в страните с развит добив на изкопаеми енергийни източници.

Възможно е да възникнат проблеми с киберсигурността, породени от нарастващата дигитализация и разширяването на електрическата мрежа.

Преходът ще създаде зависимост към някои минерали, необходими за производството на нови продукти като батерии за електрически автомобили или слънчеви панели.

Въпреки тези трудности, докладът е категорично положителен към прехода - „енергийната трансформация в крайна сметка ще насочи света в правилната посока чрез справяне с климатичните изменения и чрез насърчаване на просперитета на устойчивото развитие“, заключва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Първо, не съм прогнозирал (лично аз), че ще е по-евтина. Ако трябваше да прогнозирам бих казал по-висока. Ако трябва да направя прогноза за следващата година - бих казал същото. За да не обявиш за шизофреник - ще ти кажа и защо. Не, не заради ВЕИ. Заради БЕХ и НЕК. Защото се управляват малоумно и защото се краде на разсипия. Никакъв свободен пазар няма. Има такъв, ама само на думи и понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
"Много ми е интересно как ще се хванеш за палците, като излезе добра технология за складиране на точец. И това не е въпрос на "дали", а на "кога" и "кой". Отделно fussion не стои на едно място, нито стандартните АЕЦ са забравени... Иначе да не се окаже и че другата ти прогноза ще зависне и тя - тока после да се окаже и по-евтин на всичкото отгоре. Предстоят едни много интересни десетина години напред с много промени. А ти звучиш все повече като лудитите, дето с пръчките биели лошите машини."Със сигурност некой ше се фане за палците, ама да видиме кой ше е... Не знам за коя моя прогноза пишеш, ама лани по това време направих прогноза, че цената на тока на либерализиран пазар само ше расте, докато ти и дружината двуизмерни квакахте в унисон с управляващите, че ше пада. Я фърли едно око какви са цените в момента на борсата и с какво се занимава спешно КЕВР в момента... И защо регулативен орган требва спешно на нощни сбирки да регулира "свободната инициатива" на бизнеса...? Иначе тука със зелката и останалия зарзават мноо ги разбирате нещата... Нали сте професионалисти - писачи... Никой не може повече линкове от вас да пусне тука за единица време... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
значи , виж тези сладури , те са като Импа - инвеститори , са ние вярваме в Импа , че и той един ден ще стане толкова могъщ и цял свят ще го цитира и негови акции ще се търгуват по борсите :https://***.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2018/като става на въпрос за цени те са една от отправните точки . това е съкратен вариант , има и разширен вариант - можеш да си го изтеглиш в .pdf и да го четеш . оставям на теб да прецениш сам за себе си кое е евтино и кое не . това са цени - разходно ориентирани , а не като в българския модел с кроссубсидии :))) . много хубаво виж въглищата и АЕЦ-а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ами то не е голяма тайна , това си е публична информация . по белия свят такива неща от обществено значение са достъпни , хората трябва да знаят кое как става и да взимат информирани решения , например на избори , референдуми ... у нас също става лека-полека ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Защо реши, че не може да има такова производство? В момента единствената причина, поради която няма такова производство(количествено) е, че не може да се складира ефективно (във физически и икономически аспект). Бъркаш причина и следствие. Субсидиите имат логика, но не и местната реализация. Тук трябваше да се направи точно обратното - субсидиране на малки локални мощности, а тия с pv парковете да се оправят сами. Реално - случи се точно обратното. Големите "презобиха", а ако искаш да си сложиш 5-6 панела или някаква малка перка - 100 кила бумащина и разходи по бюрокрация колкото цялата ти инсталация. Не знам дори дали това е трагично или смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 5 години
Нямам нищо против фотоволтаиците да измесятат термичните централи по естествен път, така както вестниците умират заради интернет. Но в момента богатите заробват бедните със скъпи технологии и трябва да си много голям и зелен зеленчук, за да не видиш това. Когато промените стават по естествен път те са желани от всички. Сега са само внушения!!! Разликата между плъха и хамстера е в пи ара!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Номер едно си Агент007! От къде ги намираш тези линкове!Браво определено са много интересно!А с местните рубладжии начело с Импестора е трудно да излезеш на глава!Рублите са винаги по-ценни от истината и печалбата!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
не те знам какво гледаш и как го гледаш ... слънцето изгрява в 8:15 , първите фотоволтаице се включват в мрежата 9:00 ?!? говорим за германско нали ? генерацията от фотоволтаици за германско за цялата 2018 година е 45,75 тераватчаса и е 8,4% от цялата произведена енергия в държавата ... смяташ че в немско обичат да послъгват за такива неща ли ? виж , у нас играта се играе по различен начин . както писах и по-долу , туканка още доста време ще сме си на въглища и АЕЦ . дишай спокойно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
ами голямо ще е :))) ...я виж по развития свят как е генерацията в реално време :германия : https://***.energy-charts.de/power.htm?source=all-sources&year=2019&week=2исапания : https://demanda.ree.es/visiona/peninsula/demanda/acumulada/2019-01-13дания : https://en.energinet.dk/а ето и една обобщена карта на света : https://***.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=falseтая на света е малко обобщена и за който е дал инфо ...ако преди 10 години възобновяемите източници не съществуваха на картите въобще , освен водните централи , то виж сега за какво иде реч ... пак да напиша , света не го интресува какво си пишем тук из форума за ВЕИ , хората си работят по въпроса , доста очевадно успешно . добавякитайците не ги мисли , там партията друго смята по въпроса за въглищата ... само гледай и чети , какво ще се случи в близките 10 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
TomaNeverni
преди 5 години
Зелените талибани са както всички други фанатици.Важна е вярата а не логиката на реалността.Ако има ефективен начин за съхраняване на ел.енергия дори няма нужда от плочки( в гръмотевичните бъри има много повече ел, енергия)- ДА АМА НЯМА ,и в близко бъдеще не се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още