IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство одобри бюджета „на оцеляването си“

Проектобюджетът, предвиждащ увеличение на инвестициите в Каталуния и много социални мерки, ще влезе за обсъждане в парламента

20:01 | 11.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Испанският премиер Педро Санчес. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: архив Ройтерс

Испанското социалистическо правителство одобри проектобюджета за 2019 г., на който залага за своето оцеляване, тъй като все още му предстои да издейства одобрението на каталунските сепаратисти, без които няма мнозинство в парламента, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Този бюджет е добър за Каталуния и следователно онези, които защитават Каталуния, би трябвало да го одобрят", заяви пред журналисти министърката на финансите Мария Хесус Монтеро, отправяйки всъщност призив към сепаратистите.

След одобрението от Министерския съвет, проектобюджетът, предвиждащ увеличение на инвестициите в Каталуния и много социални мерки, ще влезе за обсъждане в парламента в понеделник.

За да прокара бюджета, социалистическата партия на премиера Педро Санчес има само 84 депутати в парламента от общо 350 и се нуждае на всяка цена от подкрепата на каталунските сепаратисти, които през юни гласуваха за встъпването в длъжност на кабинета.

След тежките обвинения на прокуратурата срещу техни ръководители заради опита за отделяне през 2017 година обаче те увериха, че няма да гласуват. Това би довело до падане на правителството на Санчес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още