IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ: ОПЕК не е враг на Съединените щати

Според министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства в случая става дума за допълване, а не за битка

11:54 | 12.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не е враг на САЩ, заяви министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Суахил ал-Мазруей в Абу Даби, предава Ройтерс.

“Ние се допълваме взаимно, не сме врагове в това”, коментира още той на пресконференция в Абу Дабу, където обсъди отношенията на ОПЕК и големите страни потребителски петрол, като САЩ.

ОПЕК и други водещи световни производители на петрол, начело с Русия, сключиха споразумение през декември, съгласно което те ще намалят общия добив на петрол до 1,2 млн. барела на ден, започвайки от януари тази година.

Целта на този ход е да балансира петролния пазар като цяло.

Решението беше взето въпреки призивите на американския държавен глава Доналд Тръмп към страните износителки на петрол да се въздържат от намаляване на производството. По думите му това ще доведе до по-високи цени на петрола в световен мащаб.

Малко по-рано на същото събитие енергийният министър на ОАЕ коментира, че очаква средната цена на петрола през тази година да достигне 70 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още