IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei уволни задържания в Полша неин служител, обвинен в шпионаж

Компанията твърди, че той я е посрамил

16:59 | 12.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Huawei Technologies уволни Уан Уейдзин - служителят ѝ, който беше арестуван в Полша по подозрения в шпионаж за Китай. Huawei заяви, че той я е посрамил, пише Bloomberg.

“Предполагаемитете му действия нямат никаква връзка с компанията”, обяви Huawei в изявление, изпратено по имейл. “Въпросният инцидент донесе лоша репутация на Huawei”.

Служителят беше описан от полският телевизионен канала TVPInfo като китайски гражданин, който е бил отговорен за продажбите към клиенти от публичния сектор.

Бивш високопоставен служител на Международната агенция по сигурността на Полша, който е работил в мобилния оператор Orange Polska, също е задържан. Двамата ще останат в ареста три месеца.

Huawei е изправена пред все по-голям натиск в Европейския съюз заради нарастващите опасения, че Китай може да използва телекомуникационното си оборудване за шпионаж - нещо, което директорите ѝ категорично отричат.

От своя страна, администрацията на американския президент Доналд Тръмп притиска европейските си съюзници да блокират ползването на продуктите на Huawei, на фона на по-големия търговски спор между САЩ и Китай.

Доказателства показват, че и двамата задържани в Полша мъже са извъшрвали шпионски дейности срещу страната, коментира Станислав Зарин, говорител на тайните служби на Полша. Ако двамата бъдат осъдени, те могат да получат по 10 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
...Само че, ...който е подлог във ВТОРОТО, подчинено изречение а, в първото, е компанията. Дреболии? За някого, поингилизен от рожденое и изгубен в преводите, може би. Мен, обаче, ме втриса от подобно безхаберие.Иначе, Здавейте! Приятно ми е, казвам се Тодор. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Магдалена
преди 5 години
Здравейте, бих искала да направим уточнението, че относителното местоимение "който" замества *** в изречението "служителя", като в конкретния случай имаме свързване на две прости изречения с тире.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
А сега, да повторим:На Български, се кзва и пише, че компанията е уволнила служителя Си или Своя служител, понеже, подлогър в изречението е Компанията, а не той (служителят). Срамота е да не познаваме езика Си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
А ония там, дет Меркел шпионираха - те задържани ли са? :DDD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още