IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Спорният пакет "Мобилност 1" се отлага за следващия Европарламент, правителството отложи с половин година тежките регулации за петролния бизнес

08:42 | 14.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп продължава да мечтае за &quot;своята&quot; стена по границата с Мексико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп продължава да мечтае за "своята" стена по границата с Мексико. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Спорният пакет "Мобилност 1" се отлага за следващия Европарламент. Два от трите законопроекта, заложени в пакета „Мобилност“ не бяха приети от транспортната комисия. По този начин гласуването на пакетa няма как да влезе в пленарна зала на Европейския парламент, обясни пред Bloomberg TV Bulgaria Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Гласуването стана на фона на протест на българските превозвачи в Брюксел срещу плана "Макрон". Според бранша приемането им въвежда двойни стандарти, които застрашават транспортния бизнес у нас. Стотици протестиращи се събраха в центъра на белгийската столица, за да изкажат недоволството си. В протеста се включиха и колеги на българските превозвачи от Румъния и Полша.

Кабинетът реши да отложи с шест месеца тежките регулации за петролния бизнес. Текстовете трябваше да влязат в сила в края на януари. Сега срокът се измества до 1 юли 2019 г. Законопроектът предвижда регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция са 20 хил. лв. Срещу текстовете се обявиха малките търговци, защото, според тях,трудно ще изпълнят заложените изисквания и са обречени на фалит.

Малко след решението две от големите бизнес организации в страната влязоха в индиректен сблъсък заради новия закон за горивата. Българската петролна и газова асоциация (БПГА) с председател Валентин Златев от "Лукойл България" напусна Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев. От сдружението на големите в петролния бизнес изрази "дълбокото си разочарование" от действията на КРИБ, която е подкрепила отлагането на новите правила за сектора. Позицията на Конфедерацията е в синхрон с тази на малките търговци, които твърдят, че законът в настоящия си вид ще засегне много фирми и до загуба на хиляди работни места. Засега те се отказаха да протестират срещу закона, но запазиха стачна готовност.

От своя страна БПГА и Българската стопанска камара (БСК) изразиха несъгласие с отлагането на действието на закона.

Поредна оставка заради катастрофата с електронните винетки - председателят на управителния съвет на АПИ Светослав Глосов подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Преди това, миналия уикенд, премиерът поиска и оставките на члена на УС на АПИ Веселин Давидов и директора на "Националното тол-управление" Антон Антонов. Глосов е начело на АПИ едва половин година - от юни 2018 г.

Цената на електроенергията в България скочи с над 90% през първите 10 дни на новата година спрямо последните на 2018 г. за борсовия сегмент "Ден напред". Високата цена на електроенергията в страната предизвика критиките на синдикатите и работодателите към правителството. Ето защо в петък Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявиха, че стартират проверки на трите електроразпределителни дружества заради притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване. 

Световната банка рязко снижи прогнозата си за ръста на икономиката на България за 2018 г. и за следващите няколко години. Според новия годишен доклад на банката Global Economic Prospects за 2018 г. икономиката на страната се е разширила с 3,3%, докато при предишните прогнози от лятото очакванията бяха за ръст от 3,8%. Перспективите са негативни и за в бъдеще. За настоящата година банката очаква ръст на икономиката от едва 3,1% при предишни прогнози за 3,6%. През следващата година икономиката ще се забави дори повече – до 3,0% (3,6% в летните прогнози), а през 2020 г. ръстът ще стигне 2,8%.

Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още