IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският министър на търговията: Ще работим за изглаждане на отношенията със САЩ

Джун Шан заяви, че Пекин ще насърчи външните инвестиции и ще работи за приемането на закон за чуждестранните инвестиции

13:10 | 13.01.19 г. 2
<p>
	Kитайският министър на търговията Джун Шан.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Kитайският министър на търговията Джун Шан. Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще работи за изглаждане на търговските си отношения със САЩ тази година, заяви пред държавни медии китайският министър на търговията Джун Шан след преговорите с Вашингтон тази седмица, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Американска делегация приключи тридневното си посещение в Пекин в сряда. Това бяха първите преки разговори между двете страни по търговски въпроси, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин постигнаха тримесечно примирие в търговската война между двете страни.

Китай заяви, че преговорите са поставили основата за решаването на множество разногласия в областта на търговията.

Ще се занимаем както трябва с китайско-американското икономическо и търговско неразбирателство, каза Джун Шан, цитиран снощи от агенция Синхуа.

Министърът посочи също така, че Пекин ще насърчи външните инвестиции, ще работи за приемането на закон за чуждестранните инвестиции и ще подобри системата си за решаване на спорове, допълва Синхуа.
Китайските политици отдавна обещават по-отворен и свободен пазар с по-добра защита на чуждестранните инвеститори, но властите се бавят с изпълнението на тези обещания.

Джун Шан каза, че китайският черен списък, който ограничава инвестициите в някои сектори, ще бъде допълнително орязан. Пекин освен това планира да увеличи секторите, в които чуждестранни компании ще могат да инвестират без да е задължително да имат китайска компания партньор.

Министърът очерта също така стремеж към чуждестранни инвестиции в производството, сектора на високите технологии и инвестиции във вътрешните китайски региони - обещания, които са много подобни на направените миналата година.

Акцент в търговските преговори между САЩ и Китай е Пекин да осъществи икономически реформи и да се отвори още за американски инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Извади САЩ от безумното Парижко споразумение за климата"Нали се сещаш, че това е за чужда сметка, т.е. и наша включая!"Безработицата е рекордно ниска,има ръст на БВП. "Ъъ, пенсионери и предпенсионери на непълен работен ден.Имаше там нещо за зеле, пуйка и пуйка със зеле....."на път е да построи и стена на границата с Мексико."Оооо и много други неща са на път. Включая планините ***, които Китай вече не иска, а пари няма за държавните чистачи на парковете - например!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mirodes
преди 5 години
Велик е Тръмп.Постигна споразумения в полза на САЩ с Канада и Мексико,сега ще има такова с Китай и ЕС.Извади САЩ от безумното Парижко споразумение за климата,на път е да построи и стена на границата с Мексико.Безработицата е рекордно ниска,има ръст на БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още