IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов: Нямам амбиции да бъде евродепутат

ГЕРБ си поставя за цел минимум 6-ма евродепутати на предстоящите избори

14:41 | 13.01.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: БТА

 

Нямам никакви амбиции, нито бих искал да участвам в европейския вот, заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Партията си постави за цел минимум 6-ма евродепутати на предстоящите избори. Участващите в листата ще бъдат избрани след номинационни събрания, но при всички случаи ще има и нови лица.
     
Цветанов посочи на какво ще заложат в предстоящите през май избори:

„Евроизборите са сериозен тест за цяла Европа. Трябва да има повече Европа в България и повече България в Европа. Това ще го направим от ГЕРБ с т.нар. граждански диалог „Европа в нашия дом“, за да можем да покажем, че заедно европейските, националните и местните политики успяваме да променяме средата за живеене и всеки може да инвестира и да получи своята лична и професионална реализация. Образованието ще бъде един от акцентите ни в тази кампания“.

Оценката гражданите ще могат да я направят на предстоящите избори – европейски и местни, подчерта депутатът. Според него промяната в начина на живот през годините е осезаема. Той припомни и последния евродоклад за страната ни, който ни дава за пример.

За противопоставянето между президент и правителство Цветан Цветанов изказа мнение: „Всички конфликти и реплики в публичното пространство са свързани само с инициативата за подобно противопоставяне от президента. Ние нямаме абсолютно никакви такива изказвания. Никога не сме залагали на противопоставяне. ГЕРБ доказа, че правим кампанията лице в лице, държим да има диалог, ние сме тези, които можем да направим необходимия консенсус и да защитим националния интерес“.

Депутатът упрекна президента Радев, че не намира време да отиде в парламента. Той смята, че държавният глава провокира разделение и омраза. Въпреки това Цветанов призова за повече консенсус, както и да има интензивен политически дебат в европейския и българския парламент:

„Нека прагматизмът да заглуши популизма и политическите аргументи да вземат връх над заклинанията, които чуваме през последните няколко месеци от опозицията, БСП. Трябва да имаме повече каузи, върху които да се обединяваме“.

Като такава кауза, около която се обединиха българските евродепутати и правителството, Цветанов посочи темата за мобилния пакет: "Това, което бихме настоявали като най-неотложното условие, е пакетът "Мобилност" да не влезе в ЕП в сегашния му мандат. Полагат се максимални усилия за това".

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на 8 изтребителя Ф-16 ще получи подкрепа в парламента. Той заяви категорично: "Това, кеото се предлага от работната група и беше прието от МС, смятам, че това е възможният най-оптимален вариант и нещо, с което страната ни би могла да се гордее след десетилетия. Това е инвестиция в сигурност".

Окончателното решение е политическо, но е много важно да се направи прозрачана процедура, отбеляза депутатът и добави: "С анкетната комисия в НС успяхме да покажем на световната общественост, че страната ни не е такава, която може да взима решенията на тъмно. Решенията ги взимаме дълбоко осъзнати при спазването на прозрачна процедура". Той каза още, че при тази оферта няма никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквото и да било чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства, подчерта Цветанов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 5 години
има има, само че му викат лобизъм, не рушвет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
Борса
преди 5 години
По-скоро в ЕП няма рушвети - само заплата. У нас може да си краде на воля, без никой да му прави проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Ma къ'ф европски депутатин вееее, кой ще наглежда и нарежда на изборните комисии тъдява. Кой ше врътка изборни чували, спорт-зали с чували и пр.От Козяк няма да разрешат!Това и на хора, били в помощно училище и настоящи физкултурници им е кристално ясно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
4i40
преди 5 години
Разбира се, че няма да искаш да станеш евродепутат..Щот там ще се намери човек да те попита за къщата в Шума и 6-10 апартамента ( според различни медии )...Как, от кого и за колко си ги придобил...И там няма шикалкавене, натиск, връзки и лизачески медии...Там ще ти сложат суджука, или по точно салама на мястото, където заслужаваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още