IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланикът на САЩ в Германия отправи заплахи за санкции заради "Северен поток" 2

САЩ многократно критикуваха проекта, но сега се обръщат директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции

17:04 | 13.01.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Посланикът на Съединените щати в Германия отправи писмено предупреждение към германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода "Северен поток" 2, че са застрашени от американски санкции, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции", посочи пред АФП говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. "Билд".

Говорителят подчерта, че тази опасност от санкции е предвидена в Закона за "санкциите за борба с противниците на Америка" (CAATSA), приет през 2017 година и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта говорителят. По думите му единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод "Северен поток" 2 за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна. Този проект дублира и следва същия маршрут като първия такъв газопровод, "Северен поток" 1, през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

В проекта "Северен поток" 2 участват, освен руският гигант Газпром, и няколко европейски компании: германските Wintershall и Uniper, британско-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

САЩ многократно критикуваха проекта, но сега прекрачват още един етап, обръщайки се директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции.

Според Германия, която има подкрепата на Франция и Австрия, проектът ще позволи да се осигурят по-надеждни и по-евтини доставки.

Украйна обаче гледа на проекта като на средство Москва да я "задуши" в енергийно отношение и така да засили политическия натиск срещу нея. Двете страни са в конфликт заради анексирането на Крим от Русия и руската подкрепа за сепаратистите в източната част на Украйна.

Според сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС, управляващият елит в Германия по всякакъв начин се старае да избягва посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел и той на практика се намира в политическа изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 9
v_tin
преди 5 години
През датска териториални води минава 130 км от газопровода, но хамлет решил да се направи на голям и край ще спира газопровода- путин ще изпрати меркелица и тя ще оправи нещата. Зелката просто си оправдава ника с предните коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 9
v_tin
преди 5 години
Просветли ме зелка 007- приеми че съм ***- покажи ми на картата къде са морските граници- 12 мили от брега датски- покажи къде излиза тръбата и през колко км датска територия ще премине. Хайде докажи че знаеш чужди езици и география
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 13
evtimvz
преди 5 години
Какво и пречи да го прави и сега. Тъкмо ще се напълни с китайски вони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 20
data
преди 5 години
US са суверенна територия и не налагат санкции върху други територии . Примерно никой не спира мидичката да работи само с Путин и да няма бизнес с американосите . Въпрос на избор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
:)))https://***.euractiv.com/section/energy/news/denmark-readies-law-to-block-nord-stream-2/ако не познаваш и чуждоземски езици -> https://translate.yandex.com ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
не е зле да поназнайваш повече география ... ще ти е от полза да разбираш по-добре нещата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
v_tin
преди 5 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA#/media/File:Nordstream.pngКъде в тази карта е дания и къде преминава потока през датски води
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 30
red6
преди 5 години
Тромбона почна да показва неземната си тъ.пота. Защото ако Русия не търгува с Европа, ще го прави с Китай. И е много по-добре руснаци и ЕС да си партнират, защото ако русите и китайците се сдушат, ще стане много, много лошо... за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 56 rate down comment 18
george353
преди 5 години
Къв е проблема? Германия иска да прави бизнес с русите, ми да прави. Без да пускам въображението си в действие, а такова имам, не виждам никаква причина русите да не са коректни. Дори напротив, но явно муриканците сменят принципа на свободната пазарна конкуренция с мутренски номера от 90те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 22
многодобре
преди 5 години
...хайде съсипете и Германия така, както съсипахте Украйна само защото руснаците търгуват с тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още