IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скок в наеми и продажби поставя на изпитание пазара на недвижими имоти в Кипър

Правителството се ангажира да предложи до края на януари нова интегрирана жилищна политика

08:15 | 23.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главоломен ръст на наемите за жилище в Кипър, които надминаха цените в далеч по-големи и престижни градове в Европа, бе най-големият „удар” на пазара на недвижими имоти в страната през 2018 г. Три години след излизането на страната от тежкия финансов колапс секторът е под силен натиск и все по-често отново звучи свързаният с кризисните страхове въпрос дали не се надува нов имотен „балон”, който да гръмне както през 2013 г.

Повишено търсене на жилища при липса на тяхно предлагане, наеми, които дори представителите на средната класа трудно могат да си позволят, заедно с мощно строителство на небостъргачи и луксозни резиденции за инвеститори от трети страни, които срещу закупуването на недвижима собственост в страната придобиват кипърско гражданство, доведоха до истинска кризисна ситуация. Заради нея изминалата година бе белязана от многомесечни протестни акции, скандали в парламента, обвинения от опозицията и граждански организации срещу правителството за липсата на адекватни мерки за противодействие на ескалиращите жилищни проблеми. Тяхното решаване бе прехвърлено към 2019 г. В опит да намали напрежението правителството се ангажира до края на януари да представи нова интегрирана жилищна политика.

В Лимасол - по-скъпо от Амстердам

Наемите, които кипърците плащат, стреснаха дори и депутатите, когато в края на миналата година жилищният проблем стана № 1 в дневния ред на серия от парламентарни заседания с представители на всички компетентни органи и заинтересовани страни.

За последните три години - след излизането на Кипър от меморандума с тройката международни кредитори и последвалото икономическо възстановяване, жилищните наеми в страната са се увеличили с рекордните 40%. Проблемът е изключително сериозен за цялата територия, но големият пародокс е, че най-потърпевш от жилищната криза е най-богатият и най-динамично развиващ се град на острова – крайбрежният Лимасол, основният международен финансов и бизнес център на на Кипър, който по време на рецесията пострада най-малко. Сега лимасолци станаха жертви на успеха на своя град, който в последните години привлича най-много инвестиции и в който се строи най-много.

През 2017 г. стойностите на наемите за апартаменти в Кипър са се увеличили с 12.5%, а в Лимасол скокът е двоен - с 25%. По неокончателни данни завършилата 2018 г. е регистрирала ново покачване от 15%. Поскъпването на наемите за къщи е малко по-ниско – увеличението им в страната е с 9.2%, а в Лимасол е с 20%.

Средният наем за апартамент с една спалня в Лимасол в последните месеци на миналата година е 590 евро, а в Никозия – 560 евро, като за същото жилище в Амстердам се плаща 580 евро, стана ясно от официално представените в парламента данни. Апартаментите с две спални в столицата Никозия струват средно 850 евро, а в Лимасол - 1050 евро.

В същото време, въпреки че миналата година бе четвъртата по ред, в която икономиката на Кипър регистрира растеж, доходите на работещите остават все още почти на кризисното си ниво, когато бяха сериозно орязани. Според официалните данни на Статистическата служба на Кипър средната брутна месечна заплата през третото тримесечие на изминалата година е 1827 евро.

Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още