IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dialog Semiconductor изненада инвеститорите, изпълнявайки прогнозата си

Доставчикът на Apple е успял да преодолее удара от по-слабото търсене на iPhone

09:55 | 15.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дизайнерът на чипове Dialog Semiconductor обяви, че е успяла да изпълни прогнозата за приходите си за четвъртото тримесечие въпреки спада на продажбите на iPhone и факта, че Apple е неин основен клиент, предава Ройтерс.

Книжата на англо-американската компания повишиха стойността си с 4%, след като инвеститорите останаха доволни от нейната стабилност в момент, в който доставчиците на Apple свиват или не изпълняват прогнозите си.

Книжата се оказаха на червена територия по време на ранната търговия, след като Dialog заяви, че предварителните ѝ приходи от продажби са достигнали 431 млн. долара през четвъртото тримесечие. Това е в долния диапазон на очакваните 430-470 млн. долара. В крайна сметка акциите ѝ се възстановиха, тъй като стана ясно, че Dialog е успяла умело да се справи със забавянето на продажбите на Apple.

"Dialog беше един от малкото доставчици на Apple, който не отправи предупреждение“, коментират анализаторите от Barclays.

Около 75% от бизнеса на Dialog е свързан с доставките на чипове към Apple, която през ноември предупреди за слаби продажби в края на годината и за първи път от 12 години обяви, че очаква по-малки приходи, като се оправда с по-слабото търсене на iPhone в Китай.

В резултат на всичко това книжата на поддоставчиците на Apple пострадаха сериозно, а редица от тези компании бяха принудени да ревизират своите прогнози към по-ниски. Въпреки това Dialog запази прогнозата си за четвъртото тримесечие и в крайна сметка успя да я изпълни.

През ноември главният изпълнителен директор Джалал Багерли заяви, че Dialog усеща по-слабо влиянието от другите доставчици, защото нейните чипове се ползват в широка гама от устройства на Apple, а не само в iPhone.

Dialog сключи сделка за 600 млн. долара през миналия октомври, за да трансферира хора и патенти до Apple, като част от усилията ѝ да диверсифицира бизнеса си.

Компанията заяви, че сделката ще ѝ даде време да се разшири и в други области, като интернет на нещата.

Сделката не се очаква да окаже влияние върху приходите за 2018 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още