IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба губи всеки ден по 12 милиона долара заради американското ембарго

13:22 | 15.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всекидневните загуби на кубинската икономика от търговско-икономическото и финансово ембарго на САЩ през 2018 година възлизат на около 12 милиона долара, което се отразява отрицателно на жизненото равнище на кубинците. Това заяви в интервю за вестник "Трабахадорес" министърът на икономиката Алехандро Хил Фернандес, цитиран от ТАСС.

Тази година блокадата струва на икономиката ни 4,3 милиарда долара. Ако разделим цифрата на 365 дни, се получава около 12 милиона долара на ден, посочи ръководителят на ведомството.

Това се отразява на темповете на икономически растеж като цяло, както и на достъпа до стоки и услуги на населението, допълни Алехандро Хил Фернандес.

САЩ прекратиха дипломатическите си отношения с Куба през 1961 година в отговор на национализацията на американска собственост на острова. След това Вашингтон обяви търговско-икономическо ембарго.

Борбата срещу ембаргото е приоритет във външната политика на страната. От 1992 година Куба всяка година представя за разглеждане в Общото събрание на ООН проекторезолюция за необходимостта да се отмени американското ембарго.

По данни на кубинските власти "блокадата", както официална Хавана нарича ембаргото, наложено от САЩ, за целия си период е ощетила икономиката на Куба със 134,5 милиарда долара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
&nspc data
преди 5 години
а те знаят ли че ги "губят" всеки ден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още