IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските замъци-мечта, които се превърнаха в кошмар

След години на силен растеж турската икономика отслабва, а имотите са една от основните жертви

16:13 | 26.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Facebook</em></p>

Снимка: Facebook

За повечето хора този град би изглеждал като мираж – стотици луксозни къщи, построени в спретнати редици, а островърхите им кули са нещо средно между прочутите дворци на Disney и класически френски замък, пише Франс прес.

Замъкът на Спящата красавица в Disneyland заема централно място във Fantasyland и е една от най-разпознаваемите структури в света, така че не е чудно, че купувачите са се възползвали от шанса да живеят в подобен спиращ дъха дом.

Но вилите в дълбоката провинция на Северозападна Турция стоят празни, а проектът далеч не прилича на приказка за инвеститорите в него.

Амбициозният проект, който трябваше да осигури луксозни домове на чуждестранни купувачи, пострада от сътресенията в региона и срива на строителната индустрия в Турция.

След дълъг период на солиден растеж икономиката на страната се сви с 1,1% през третото тримесечие и много икономисти очакват, че ще навлезе в рецесия тази година.

Страната регистрира висока инфлация и преживя валутна криза през август.

Лирата загуби 28% от стойността си спрямо долара през 2018 г. и пазарите все още не са убедени дали правителството на президента Реджеп Ердоган е готово да се справи с икономическите проблеми.

Вилите са близо до центъра на Мудурну във вилаета Болу и трябва да наподобяват европейската архитектура в рамките на проекта Бурж Ал Бабаш на компанията Sarot Group.

Но проектът от 732 вили и търговски център, чието строителство започна през 2014 г., сега е в застой, тъй като Sarot Group поиска защита от фалит.

Тя е една от стотиците турски компании, които предприеха тази стъпка в опитите си да получат защита от кредиторите и да преструктурират дълговете си.

Sarot Group поиска защита от фалит, след като клиентите й от Персийския залив не можаха да платят за вилите, които купиха в рамките на проект на стойност 200 млн. долара (175 млн. евро), казва заместник-председателят на Sarot Мезхер Йерделен.

Първоначалната мечта на проекта беше собственици и инвеститори да притежават вила, заобиколена от красиви цветя, като десетките комплекси на Disneyland по света, давайки усещане на хората, че живеят на „най-щастливото място на Земята“.

До момента в проекта са били вложени 100 млн. долара.

„Някои от продажбите бяха отменени“, след като компанията продаде 351 вили на арабски инвеститори, казва Йерделен пред Франс прес,

Вилите струват между 400 хил. и 500 хил. долара всяка.

Те са били проектирани специално за купувачи от Персийския залив, допълва архитект Ялджин Кокакаликоглу.

Но проектът Ал Бабаш съвсем не е единствен. Незавършени и празни жилищни проекти има в цялата страна, свидетелстващи за проблемите в строителния сектор, които засягат и по-широката икономика.

„Независимо дали го наричаме строителен или жилищен балон, в Турция има балон“, отбелязва Алпер Думан, доцент в Икономическия университет в Измир.

Той посочва непродадените запаси от жилища като основен индикатор за балон, като данните показват, че в последните 16 години са били построени 10,5 млн. апартамента, но само 8 млн. са били одобрени за използване.

„Има голям риск този балон да се спука“, казва Думан.

Министърът на търговията Рухсар Пекан заяви в средата на декември, че 846 компании са подали иск за защита от фалит от март 2018 г. насам, но опозиционният ежедневник „Сюдзю“ съобщи през октомври, че те са над 3000.

Ръководителят на Турската камара на гражданските инженери Кемал Гьокче изрази песимизъм, като прогнозира още „молби за защита от фалит“ сред строителните компании.

Според него в Турция са били построени твърде много жилища.

Повечето от тях не са луксозни вили като Бурж Ал Бабаш в стил, наподобяващ замък на Спящата красавица в тематичните паркове на Disney, а са нормални апартаменти и жилища за обикновените турци.

Индексът на доверието в строителството на Турския статистически институт намаля с 2,1% през декември до 55,4 пункта, след като достигна 56,6 пункта предходния месец. Резултат под 100 пункта показва песимистични настроения.

Но Керим Ален Бертран, който преди време оглавявал компания, предоставяща и анализираща данни за имотния пазар в Турция, казва, че неотдавна бил по-оптимистично настроен, отчасти заради нарастващото население на страната.

„Строителството е локомотивът на тази страна“, отбелязва той.

Въпреки че ще има консолидация в сектора, „той ще остане жив“ благодарение на младите хора, допълва Бертран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Kikaha2
преди 5 години
Това на снимката повече прилича на някакви луксозни зандани, отколкото "замъци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Че кой ще купи скъп замък от тази грозотия на снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
num
преди 5 години
Очаквания са сегашния запас от новопостроени жилища да се стопи чак след 2 години. Има прекалено много жилища и много хора имат по 2 или 3 апартамента закупени с цел инвестиция, доста от които просто си стоят празни. Много граждани обвиняват правителството, че превърна страната в строителна площатка. Големите строителни фирми в Турция са ръководени от личности приближени до президента Ердоган и това съдаде сегашния балон. Тук не става въпрос само до апартаменти и къщи. От 15 години имаше неспирен бум на строеж на магистрали, обществени згради, летища, болници, летища, тунели и т.н., които натовариха бюджета на страната. Има проект за канал паралелен на босфора, който ще глътне милиарди. Строителния бум можеби е най-големия грях на управляващата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още