IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли кризите в Гърция и Македония да се пренесат у нас?

Ципрас ще се справи със зараждащата се политическа криза в страната, смята Зинаида Златанова

16:50 | 15.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В България има предостатъчно вътрешни кризи. Едва ли криза от международен мащаб може да бъде пренесена у нас, коментира Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Златанова направи коментара си в контекста на събитията в съседните ни Гърция и Македония и вълната от обществено недоволство и политически промени, които бяха предизвикани в тях след подписването на Преспанското споразумение между Скопие и Атина през 2018 г. Тогава двете страни се договориха за промяната на името на Македония, предизвикващо иначе териториални претенции в Гърция.

Според Златанова случващото се в Гърция – оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, лидер на партия „Независими гърци“, не е изненадващо, тъй като партията е заявила несъгласието си с промяната на името на Македония още преди да се договори тя.

Гостът изрази мнение, че причина за по-силното активизиране от страна на партията в последните дни са и предстоящите парламентарни избори в Гърция през октомври.

„Вероятно е „Независими гърци“ да се опитат да се присъединят към партията, която се очаква да спечели. Това не е „СИРИЗА“ на премиера Алексис Ципрас, а „Нова демокрация“, която за момента е опозиционна и също против договора със Скопие“.

Все пак зараждащата се политическа криза в Гърция е поредният проблем, с който премиерът Ципрас ще се справи, смята Златанова.

„Набеденият за популист Ципрас успя да направи реформи в Гърция, които не бяха правени от години, разбира се, под ръководството на Международния валутен фонд и европейските партньори на страната. Вероятно той ще се справи и с този проблем“.

Иван Петрински, главен редактор на в. "Български новини" в Гърция, изрази мнение, че причина за оставката на Каменос не е желанието за преориентирането на партията му към евентуален нов коалиционен партньор, а по-скоро опитът му да запази политическата си репутация.

„Оставката е отчаян опит на Каменос да запази популярност сред електората си. Според последни екзитполове към момента той не може да разчита на повече от 1-1,5% от електоралната сила на Гърция. Независимо от това, че имат еднакво отношение в спора за Македония, едва ли ще има обединение между „Независими гърци“ и „Нова демокрация“. 

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 5 години
във всеки момент когато се вземе зад граница съответното решение ще станем свидетели не само на политическа криза у нас, но и на нещо далеч по лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още