IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Анализ на БАН показва, че България се нуждае от нови ядрени мощности

Енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн, сподели ресорният министър

10:07 | 16.01.19 г. 17
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: Investor.bg

Анализ на Българска академия на науките (БАН) показва, че България се нуждае от нови ядрени мощности, както и целия регион, заяви енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за БТА. 

„През 2017 г. възложихме на БАН да разработи сценарий за необходимостта от нова базова мощност. Анализът показа много ясно, че необходимост от нови базови мощности ще е налице не само в България, но и в целия регион“, подчерта Петкова.

Според нея тенденциите, които са свързани с развитието на електроенергийния сектор в България и региона, показват, че е налице възможност и необходимост от изграждане от такъв тип мощности.

„Неслучайно и в съседни на нас страни вървят подобни процеси. Виждате, че в Унгария ще се реализира проектът "Пакш-2". В Чехия също се говори за нова ядрена мощност. Полша обмисля подобен вариант, на базата на който да развие своя електроенергиен отрасъл в бъдеще. Във Финландия се развива също подобен проект. Смятам, че това е една възможност, която ние имаме, и трябва да се опитаме да реализираме“, заяви още енергийният министър.

По нейните думи изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Министърът добави, че енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези запаси ще бъдат достатъчни да се задоволи производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години.

„Затова, когато разработваме различни варианти и сценарий, трябва винаги да ги пречупваме през призмата, че ние притежаваме местен ресурс. Той ни дава сигурност и възможност да произвеждаме електрическа енергия на достъпни цени“, подчерта Петкова.

Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. „Купуването на емисии за работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е една от важните задачи, които в Министерството на енергетиката са успели да свършат“, отбеляза министърът.

Предстои и искането на дерогация за другите централи - съответно двете американски централи и "Брикел", допълни още Петкова.

„Цената на емисиите се увеличава, тенденцията е тя да достигне още по-високи равнища. Само през 2018 г. разликата в цената от началото и края на година наистина беше фрапираща - от 8 евро през януари тя достигна 25 евро през август 2018 г., а към декември 2018 г. тази цена беше средно около 21 евро за тон. Разликата е съществена и е сериозно бреме за този тип производители на електрическа енергия“, заяви министърът, като добави: „Разработихме конкретни мерки в рамките на работна група в Министерството на енергетиката, свързани с оздравяването на централите от Маришкия басейн и предприемането на действия, за да могат тези централи да работят в следващите години, тъй като те са гръбнакът на електроенергийната система на България. Това са мощности без които българската енергетика не би могла да се справи. Работим и разглеждаме различни вариант“.

Във връзка със започналата трета фаза на процедурата Open season за разширяване на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД Петкова сподели, че е направена промяна в енергийната стратегия на страната, която е със срок до 2020 г.

„Изменението беше наложено от случващото се в проектите в областта на енергетиката и по-специално на природния газ. Това са големи инфраструктурни проекти, които се развиват в целия регион и ние няма как да останем встрани от тези процеси. Ако останем встрани от тези процеси, рискуваме да не бъдем адекватни на промените, които се извършват, България да загуби своето стратегическо място на газовата карта на Европа“, заяви енергийният министър.

По нейните думи именно поради тази причина, спазвайки всички правила, които ЕС урежда по отношение на природния газ и директивите, свързани с изграждането на такъв тип инфраструктура, „Булгартрансгаз“ е провел две необвързващи фази на пазарен тест, за да се види дали има потенциален интерес към реализация на подобен проект.

„И двете фази показаха оптимистични резултати“, подчерта Петкова.

„Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се произнесе по тази процедура. Беше направено и открито заседание в рамките на което можеха да се чуят становищата и мненията на всички заинтересовани страна. Всъщност КЕВР одобри процедурата и в момента тя е в ход“, добави министърът.

Очаква се до края на януари да приключи третата фаза на пазарния тест и да се добие яснота кой ще резервира капацитет, какви капацитети и за какъв период от време, сподели още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Ами сега? https://***.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-e-iznesla-sys-162-poveche-tok-ot-nachaloto-na-ianuari-spriamo-godina-po-rano-275740/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
От Еврокомисията всъщност може да искат да строим, но да ни подpaботват с обратна психология. Глупaците дето не се интересуват кое е добро за България, а какво няма да хареса на ЕК сигурно ще се вържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 13
studioaa
преди 5 години
Щом б0клуците от еврокомисията са против проекта за нови ядрени мощности у нас задължително трябва да построим такива. Това, което е лошо за европата със сигурност е добро за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 11
clwnjester
преди 5 години
Добре, къв анализ може ти направи човек, на който акълът му струва 600 лв. и няма кво да яде?И без анализ на БАН е ясно, че като махнат въглищата, с веи и фотоклетки нищо не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Тъй като далаверата на дупетатите с ВЕИ секна - нов опит за държавен харч (и комисиони) за милиарди. Индустриалното производство се свива, популацията и тя, домакинските електроуреди пък стават все по-икономични - отде да дойде нуждата от повече електроенергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
fon
преди 5 години
А има ли в държавата толкова милиарди колкото би могла да похарчи Петкова с глупостта си? Щото все пак в един момент тълпи от изгладнели люде, пък дори и вярващи в съществуването на "евтин ядрен ток" ще й потрошат тиквата с камъни като разберат, че няма какво да ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Едно л**но колкото и да опитваш да го подсладиш, то пак ще си остане л**но.Толкова за "анализите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
хи-хи ... идат избори и БеляНЕ е пак на тегзяха ... спете спокойно деца , това няма как да стане . а в полша , чехия , унгария засега само ГОВОРЯТ за централа . поглеждат към финландия , как от 10 години строят най-якия възможен-модерен-безопасен реактор , който започна от 3млрд евро и досега струва 8млрд и от 3 години все следващото тримесечие го включват в мрежата и все не го вклюват и цената продължава да расте :))) и той все още не е готов за експлоатация ... да ама финландците имат пари , а пък туканка , като купят нови полицейски коли или линейки или пожарникарски камиони (и то с европейски средства) се скача до небето от радост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
8
rate up comment 14 rate down comment 8
fon
преди 5 години
БАН доказа, че имаме нужда от много скъп ядрен ток за да могат пенциите ни да измрат по-бързо от глад и немотия. Най-масово ще измрат като започнем да полагаме жиците до Черна гора където 600-хилядната държава с огромни водни ресурси "имала нужда" точно от нашия ток от Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още