IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е най-предпочитаната локация за инвестиции в имоти през 2019 г.

Институционалните инвеститори планират да увеличат експозицията си на недвижими имоти тази година

14:49 | 16.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Freeimages</em></p>

Снимка: Freeimages

Институционалните инвеститори планират да заделят значителни средства за имоти през 2019 г., което ще ги доближи до желаните им цели, пише Financial Times.

Нови капитали на стойност най-малко 72,4 млрд. евро се очаква да потекат към недвижимите имоти тази година, сочи допитване сред 144 институционални инвеститори и десет фондови мениджъри, проведено от Inrev, Anrev и Prea, трите асоциации, които представляват имотните инвеститори.

Стойността на имотните активи непрекъснато расте в последните десет години, но снижените очаквания за акциите и облигациите насърчиха институционалните инвеститори да увеличат имотните си притежания.

Европейските инвеститори целяха да заделят средно 5,9% от общото си портфолио за имоти, но в действителност бяха определили само 5,2% от капиталите си за този клас активи.

60% от европейските финансови инвеститори очакват да увеличат експозицията си на недвижими имоти в идните две години, а под 10% заявяват, че ще намалят заделените суми. Очаква се по-голямата част от растежа да дойде от по-големите инвеститори.

Както може да се очаква, Brexit се е отразил на мисленето на инвеститорите. Германия оглавява списъка на предпочитаните локации за инвестиции през 2019 г., посочена от две трети от анкетираните. Великобритания, която беше първа през 2018 г., сега е на второ място, а Франция е третата най-предпочитана дестинация. FT FT

Най-големи суми за недвижими имоти заделят инвеститорите в Северна Америка с 8,5%, но те все още са под желаната си цел от 10 на сто. Очевидно е обаче, че американските инвеститори са по-предпазливи на фона на очакваното ново повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв през 2019 г.

Около 15% от американските инвеститори се очаква да намалят заделения си капитал за недвижими имоти в идните две години, а 38 на сто заявяват, че ще увеличат експозицията си на недвижими имоти.

„Намираме се в късния стадий на настоящия цикъл на имотния пазар. Ключовите въпроси са как инвеститорите се подготвят за неизбежното повишаване на лихвените проценти и как това ще се отрази на инвестиционните им решения тази година и след 2019 г.“, казва Лонеке Льовик, главен изпълнителен директор на Inrev.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още