IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът разреши на кабинета да преговаря със САЩ за F-16

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

13:51 | 16.01.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили.

"За" даването на мандат бяха общо 130 депутати /ГЕРБ, ДПС - 23, 11 от ПГ"Обединени патриоти" и двама независими/. Против бяха 84 депутати - 66 от БСП , четирима от "Воля" и 14 от ОП. Нямаше въздържали се.

Така решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО, а БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против.

Сега премиерът ще трябва да сформира преговорен екип от четирима министри, които да преговарят с американската страна.

С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания. На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане. Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период. 

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново, но реално парламентът днес развърза ръцете на кабинета.

Военният министър Красимир Каракачанов нападна противниците на сключването на сделката като от своя страна ги обвини, че говорят неистини и спекулират.

"От 2004 г. се говори за модернизация на армията и все нещо се случва, сега се говори защо бил единият, защо бил другият, но това няма никакво значение, както се казваше едно време във филмите - дали бил шведски или съветски няма значение, важното е да е добър", коментира той.

Каракачанов каза, че за него като министър е важно армията ни да е въоръжена с най – новото, качественото и добро оръжие. "Ако купим F-16 ние ще имаме най-модерното оръжие на Балканите", настоя военният министър. По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката.

Lockheed Martin приветства решението на българския парламент за започване на преговори за закупуването на изтребители F-16 Блок 70. Те отговарят напълно на отбранителните нужди на България и на НАТО и военновъздушните сили на страната ще придобият най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с глобалния технологичен лидер Lockheed Martin“, се казва в изявление на американската компания след вота.

„Ще продължим да подкрепяме правителството на САЩ и нашите нови български партньори по време на преговорите по договора“, коментира Джeймс Робинсън, директор Международно бизнес развитие на F-16 в Lockheed Martin.

 

Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 19
ABBA
преди 5 години
Искаш да кажеш съветско.А, ако е руско - какво е?Ще ти кажа приблизителна цена и американският аналог, ако има такъв.Искаш ли филмче, как Пейтриът-а се връща назад и бие по тия, де са го пуснали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 10
Valentin13
преди 5 години
Филми ще посазваш, а руснако. Аз пък ще ти кажа, понеже 12 години съм работил на руско оръжие - руското оръжие е *** ! и само големите усти на вашата руска пропаганда го правят силно. русия продава много оружие защото е евтино, макар и некачествено. Пример ли искаш ? - Израел си прави каквото си иска в Сирия въпреки прехвалените ви ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
в линка дето си пуснал , пропускам коментарите под него като де.бил и пр . и виж този :"Господин Пасков, никой не се и подготвя за война с Гърция или Турция. Въпросните самолети ги взимаме с цел да можем да провеждаме свободно мисии с нашите натовски партньори извън България, а и за охрана на небето над България. Грешите, че МиГ-29 е съвместим за операции с партньорите от НАТО само с някакви леки модернизации. Съветските изтребители ползват, дори друг тип керосин, да не говорим, че поддръжката и техническото обслужване им е коренно различно. Да се представим, че някъде избухва война и нашите партньори поискат съдействие от нашите ВВС. Много лесно е да изпратим Ф-16, който могат да го обслужват напълно в чужда съюзническа база, докато нещата с МиГ-29 далеч не седят по този начин. Даже е полезно за всяка армия да изпраща военнослужещи, това е опит, който ученията не могат да дадат. Колкото до унищожението на стотици чужди бойни самолети, изобщо не ни е нужно ПВО. Достатъчни са само няколко тактически балистични ракети от сорта на ОТР-21 (които в момента имаме на въоръжение) или Р-400 (които нарязахме). Крилатите ракети също са отличен способ и трудна цел за ПВО системите. Иначе казано само няколко такива ракети с необходимия обсег могат да заличат турските ВВС при нужда. А ПВО вече е за да се браним от атаки на наша територия. Като цяло нещата стоят по много по-сложен начин. Няма силна армия изградена само от ПВО. Пълноценната боеспособна армия, далеч не се изгражда с едно ПВО. Ние нямаме финансовия, а по мои виждания и човешки ресурс да водим война срещу Гърция или Турция. Българите бягат и без война, не дай си боже избухне такава, всичко живо ще изхвърчи за нула време от страната. Няма го патриотичното възпитание, няма ги духовните ценности в новите поколения. България за жалост не е никакъв фактор, дори сред съседите си, както икономически, така и военно. Нашите истински врагове са вътре в страната в момента. Първо с тях народът трябва да се пребори, че да се говори за изграждане на боеспособна армия и преследване на външни геополитически интереси. Колкото до Бахрейн, да те ще купят същия брой Ф-16 блок 70 на значително по-ниска цена, но това се дължи на едно много проста причина, те вече имат на въоръжение този самолет от десетилетие, както и обучени кадри и изградена инфраструктура за обслужване и поддръжка на този тип самолети. Също така имат и изграден резерв от въоръжение за тези самолети, докато при нас всичко това отсъства, и както предполагам се досещате СТРУВА ПАРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
гледай твойто , за мойто не се грижи ... аз с турски фирми работя ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 19
ABBA
преди 5 години
Ашколсун!Почвай да учиш турски, скоро ще ти потрябва в твоето светло бъдеще!Добре, че моето е различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 12
zelka007
преди 5 години
:)))А 8 изтребителя срещу повече от 200 изтребителя на Турция - как е?!--------------------------------сега е 2019 година ,турция е кандидат член за ЕС ... не знам дали си забелязал и ние сме в ЕС ,турция е член на НАТО и ние сме там ,да не изброявам в колко още европейски организации участва турция , докато ние не толкова , търговския стокообмен между държавите ни е , цитирам :"През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7.8 % дял от общия износ и ръст от 10 %. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6.3 % от общия внос и ръст от 17.3 %. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния."пак да отбележа сега сме 2019 година , а не 1957 - когато е изграждана укрепената линия "Крали Марко" , какви самолети , какви войни те бият м/у ушите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 18
ABBA
преди 5 години
Толкооо ли си кухх или се правиш?Виж филма долу!Руски ракети срещу турски самолети.Що при една война АУАКС-са (сега му викат друго) ще ни исключи софтуера на изтребителите като стой та гледай - стига янките да решат, че за момента това ще им е изгодно.За всички куххи *** съм дал по-долу образователен линк - това не ви е да продавате зеле на пазара. Иска се знание и 2 грама здрав разум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Руско ПВО да ни пази от руски ракети? Ама че гений...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 19
ABBA
преди 5 години
С тази сделка Цвъ. Цвъ. си гарантира нови врътки на чували с протоколи и бюлетини на изборите..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 20
ABBA
преди 5 години
Ф-16, Грипен, МиГ-29: сравнителен анализ на едно предателствоhttps://***.youtube.com/watch?v=768CBeaOU0w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още