IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки забавянето България остава в топ 5 в ЕС по ръст на потребителските цени

Инфлацията в еврозоната обаче се забавя до 1,6% - доста под целта на ЕЦБ

13:10 | 17.01.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки рязкото забавяне на инфлацията през декември 2018 г. България остава в топ 5 на страните с най-висок ръст на потребителските цени в Европейския съюз. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Според публикуваните данни най-рязко увеличение на потребителските цени през декември се вижда в Естония с 3,3%, следвана от Румъния с 3,0%, Унгария с 2,8% и Латвия с 2,5%. Едва след тях се нарежда България с темп от 2,3%.

Най-ниска инфлация в рамките на ЕС е измерена в Гърция и Португалия – по 0,6%, както и в Дания – 0,7%.

През последните месеци инфлацията в България рязко се ускори, варирайки между между 3,6 и 3,7% в периода от юли до октомври 2018 г. Едва през ноември се отчете по-остър спад в ръста на потребителските цени – до 3,0%, а тенденцията продължи и през последния месец на годината. Инфлацията обаче все пак остава по-висока в сравнение с декември 2017 г., когато бе на ниво от 1,8%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през декември също рязко се е забавила до 1,7% спрямо нивото от 2,0% през предишния месец. Така тя се запазва без промяна в сравнение с декември 2017 г.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там се забавя със същия темп – с 0,3 пр.п., до 1,6% спрямо 1,9% през ноември. Тя обаче все пак остава над нивата година по-рано, когато бе на ниво от 1,4%, но и доста под целта на Европейската централна банка от около 2%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в 22 страни членки, останала е без промяна в три и се е ускорила в други три.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали услугите (+0,58 пр.п.), следвани от енергията (+0,53%), храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,34 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,12 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Г-н Митев, вашите коментари се различават с едно две изречения. Вие сте като бот, който повтаря една кратка фраза през определен период от време. Толкова ли Ви е капацитета?! Питам аз и отговор не искам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Има и отговорът е много простичък. Същото се получава и в други страни ползваи количествени улеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Е тя до скоро ЕЦБ не можеше да генерира инфлация, въпреки налетите тонове евро. По-скоро въпроса е, защо след толкова много QE инфлацията пак е ниска? Явно има нещо нередно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Аз пиша истината.Аз представям истина.Ако Вие се отвращавате от представяне на истината, от какво не се отвращавате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ISM67
преди 5 години
Често чета, че има ***, но не бях проверявал. Днес проверих.Г-н Митев, или както и там да се казвате, може ли да пуснете коментар, различен от това "...е последица породена от пренебрегването на предназначението на ХХХ Централна банка"?Обикновено формирам становище от някои коментари, предполагам както доста хора. Очевидно затова са измислени троловете.Вашите коментари са абсолютно повтарящи се и очевидно с единствения смисъл да внушават на хората нещо, не ме интересува точно какво.Отврат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Европейската централна банка имала за цел да се създава някаква инфлация (казано с други думи да се унищожава част от покупателната способност на притежателите на евро)?Това в кой документ за банката го пише?Не сме ли свидетели на прикрита измама?Реално (поради една или друга причина) ЕЦБ не може да овладее процесите на инфлация, а пред обществеността представя тази своя слабост за резултат от желание.Сега инфлацията в еврозоната е последица от общественото пренебрегване на предназначението на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още