IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Гражданите не искат данъците им да отиват в държави без върховенство на закона

Въпросът с върховенството на закона ще има по-голяма роля при разходите по новия бюджет на ЕС, заяви Юрки Катайнен

12:27 | 17.01.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юрки Катайнен <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юрки Катайнен Снимка: Ройтерс

Гражданите на ЕС не са съгласни данъците им да отиват към държави, които не спазват върховенството на закона. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен в интервю за БТА по повод промените в отпускането на европейски средства в бъдещия бюджет на Общността.

Вярвам и се надявам, че въпросът с върховенството на закона ще има по-голяма роля при разходите по новия бюджет на ЕС до 2027 г., посочи той. Не може да искаме от европейските граждани да плащат данъци и тези пари да отиват в държави, където правителствата умишлено нарушават законността. Нарастват опасенията сред гражданите, че държавите приемат средствата от ЕС, но не спазват основните ценности, сред които е върховенството на закона. Въпросът с правната сигурност също се поставя, добави Катайнен.

Знам, че някои държави не харесват нашето предложение, но пък и гражданите не са съгласни данъците им да отиват към страни, които не спазват върховенството на правото. Който няма какво да крие, когато действа по правилата и съобразно европейските ценности, няма от какво да се бои. Става дума просто за честност, обобщи той.

Катайнен отбеляза още, че в Европейския парламент има силна подкрепа за предложението на ЕК нарушителите да бъдат лишавани от европейски фондове. Вижда се силна подкрепа, макар и известна съпротива, отбеляза той.

Заместник-председателят уточни, че бъдещата инвестиционна програма на ЕС няма да се различава много от досегашния план „Юнкер“, но ще бъде с повече политическа насоченост.

Няма да има политическо влияние при оценката на проектите - нито от ЕК, нито от правителствата. Всички проекти ще бъдат оценявани по собствения им принос, уточни той.

По неговите думи България днес заема седмо място по мащаб на инвестициите по плана „Юнкер“. Според него страната ни се справя много добре и няма място за тревога, финансираните досега проекти в страната са такива, каквито ще бъдат подкрепяни и занапред. Това отговори той на въпрос дали технологичните проекти и изследванията няма да бъдат предпочитани пред строежа на инфраструктура.

Новата инвестиционна програма на ЕС ще бъде насочена повече към опазването на природата, към малките и средните дружества, изследванията. Тя ще обедини 13 съществуващи финансови инструмента в бюджета на ЕС. Новата програма ще бъде по-лесна за използване, посочи заместник-председателят.

Той поясни, че се предвижда дружествата, които искат да получат финансиране, да представят проектите си пред Европейската централна банка или в нейното местно представителство. Банката ще оценява предложенията и ще оказва подкрепа. Едва след това проектът ще бъде представен на ръководството на програмата, допълни Катайнен пред БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Ще си позволя да отговоря аз, макар въпросът да е адресиран към khao.Ако ти например обявиш, че не спазвам върховенството на закона, трябва да предположим хипотетично, че аз съм лидер на държава от ЕС, а ти си председател на Европейската комисия, който не си служи с голословни обвинения. Което значи, че думите ти се базират на доклад за състоянието на съдебната система в моята държава. Ако докладът греши, мога лесно да се защитя като оспоря заключенията му. Но тъй като той е изготвен от добре информирани и компетентни професионалисти, това едва ли ще ми е по силите. По-скоро ще се опитам да омаловажа доклада пред хората които са ме избрали, отправяйки нелепи обвинения към европейските институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
За крадците и престъпниците си има закони и съд. В статията не се говори за тях. Господин Катайнен говори за нещо си като "спазване върховенството на закона". Това е толкова аморфно и неопределено, че според внушенията лесно може да се изплзва за икономическа репресия или поощрение. Ако аз например обявя, че не спазваш "върховенството" на закона (закона си го спазваш, защото си честен), питам те - ти как ще се защитиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
И така, ние невежите, понеже нещата са трудно разбираеми за нас, лесно ще бъдем убеждавани, особенно ако сме от невежите нетни донори, че да речем поляците или унгарците не спазват върховенството на закона и тогава бой с икономическата тояга. А там, където има върховенство на закона, като например у нас - дадени сме за пример, нещата са наред, тогава си получаваме моркова. Каква наивност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
те това твоето си е чист популизъм от натурален вид ! :) И моля ти се не наричай престъпници/крадците -- непослушни! също така спазването на закона и правилата не те правят покорен, правят те честен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Много лесно ще се решава, защото си има критерии. Критериите може да са малко трудно разбираеми за - как да го кажа по-деликатно - нeвeжите, но в действителност са ясни и недвусмислени. Вероятно и ние ще бъдем засегнати, което е добре. Отдавна е известно, че нещата у нас се случват само под външен натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
dr.5rov
преди 5 години
И как ще се решава кои страни спазват върховенството на закона? И по-важното - кой ще решава.О да, ще има такава процедура. Но тя в края на крайщата ще бъде такава и ще се осъществява така, че това правило ще се използва като тояга за НЕ(послушните/покорните) и като морков за другите, без НЕ-то отпред. Хубаво е да си разпределител на средсва, събирани от останалите. Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Tobywolf
преди 5 години
Ся ти Германията не я мисли.. Хорта си имат 10-11 млрд. Е годишно излишък и с право недоволстват.Тия дитирамби за нас се отнасят, щото им писна да наливат в каца без дъно. Па отсреща да им обясняват как всичко било ОК..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
За пръв път съм съгласен с евробюрократите. Парите на данъкоплатците не трябва да се инвестират в държави като Германия, където депутатите от опозицията биват бити по до смърт по улиците и полицията и съда са не правят нищо по въпроса защото са на страната на управляващите. Пари не трябва да се дават и на Франция защото президентът на страната се опитва да строи социализма на 21 век чрез фалшиви пакети за превозите на товари в ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 5 години
супер, дано ги спрат и тиквата падне от власт по скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още