IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкрасените данни вероятно скриват уязвимостта на китайската икономика

Икономисти отдавна отбелязват колко редовно равнището на годишния растеж на икономиката отговаря на официално определената цел

17:46 | 17.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на китайската икономика би могъл да се окаже значително по-бавен, отколкото сочат официалните данни и втората икономика в света да е по-уязвима на външни удари, отколкото изглежда. Това предупреждава анализаторската група Conference Board, цитирана от Франс прес и БТА.

Тази световна организация, която работи за бизнеса по света и неговите компании, посочва, че китайската икономика се е увеличила едва с 4,1% през 2018 година, а не с 6,5%, които се очаква правителството да съобщи в началото на идната седмица. 

Китайски и чуждестранни икономисти отдавна предусещат, че китайските статистически данни са "разкрасени", отбелязвайки колко редовно равнището на годишния растеж на икономиката отговаря на официално определената цел.

Губернаторът на Ляонин призна през 2017 година, че тази индустриализирана провинция в североизточната част на страната с години е фалшифицирала данните си.

А според поверителна бележка, публикувана от WikiLeaks през 2010 година, сегашният премиер Ли Къцян е заявявал през 2007-а, когато е бил ръководител на същата провинция, че някои данни са били "изфабрикувани".

Conference Board, чиито изследвания се следят с голямо внимание от инвеститорите и вземащите решения, изчислява алтернативен брутен вътрешен продукт (БВП) на Китай от 2014 година.

Дейвид Хофман, вицепрезидент на институцията, отговарящ за азиатско-тихоокеанския район, пояснява, че неговата организация има собствени методи на пресмятане на растежа на сектора за услуги и на промишленото производство, чиято цел е да се намалят отклоненията при механизмите за определяне на официалните цени.

БВП, чувствителна тема

А данните сочат по-голяма уязвимост от обявяваната спрямо външните фактори.

Ето един пример: според Националното статистическо бюро на Китай растежът се е забавил до 7,8% през 1998 година заради азиатската финансова криза спрямо 9,2% през 1997-а. Само че според сметките на Conference Board, нарастването на БВП на страната вероятно се е забавило наполовина за една година или от 4,5% до 2,3%.

По сходен начин официалните цифри вероятно са представили в по-мека светлина въздействието от последвалите удари като цикъла на дефлацията в цените на петрола и суровините през 2014-2015 година.

Conference Board посочва, че растежът през 2015 година е забавил темпа до 3,8% спрямо 6,3% през предходната година. Официалните цифри сочат все пак значително забавяне - от 7,3% до 6,9%.

Увеличението на БВП е чувствителна тема за Китайската комунистическа партия, която обвързва легитимността да остане на власт с обещанието за просперираща икономика и повишаване на жизненото равнище.

Според Хофман, ако статистическите данни на неговата организация са точни, "това налага значителни икономически реформи (в Китай), които са още по-наложителни", тъй като търговските конфликти се засилват, а световното търсене се забавя.

Някои дори предполагат, че нарастването на китайското богатство вероятно е още по-слабо. Сян Сънцзо, преподавател по финанси в Народния университет в Пекин, каза миналия месец, че увеличението на БВП през 2018 година би могло да не превиши 1,67%, та дори и да бъде отрицателно. Видеото с неговата пресконференция бе широко разпространено в мрежата преди да бъде цензурирано.

Фалшифицирани данни

Китай не отрича, че има проблем с данните. Националното статистическо бюро обяви неотдавна, че ще започне офанзива срещу фалшифицирането на статистическите данни (нещо безпрецедентно) и че ще изгради единна и национална система за изчисляване на растежа.

Може то да не оценява резултатите през 2019 . . . През 2018 година търговската война между Китай и САЩ вероятно е причинила ефекта на временно забавяне на износа на Китай заради активните сделки преди обявеното влизане в сила на американските мита. Само че износът през декември в крайна сметка отбеляза срив от 4,4% на годишна основа и Гао Юан, икономист в Conference Board, е на мнение, че външният натиск върху китайската икономика "вероятно ще даде по-осезателно отражение" през 2019 година.

Пекин вече е изправен през забавяне на темпа на растеж на икономиката при обезпокоителни равнища на дълга и се затруднява при пренасочването към потреблението на сегашния си модел на промишлеността и инвестициите, крепящ се досега главно на износа.

Според Conference Board БВП на Китай ще се увеличава средно с едва 3,8% през периода 2019-2023 година и с 3,4% през 2024-2028 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
baba_meca
преди 5 години
Ми то все същото се повтаря навсякъде. Така беше в Съветската империя, сега това го гледаме ежедневно в ЕС. То и с Лемън всичко беше наред. Някой се сетил, и че в Китай е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още