IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган получи нови правомощия при извънредни икономически ситуации

Той ще може да поема контрола, когато финансовата стабилност на страната е под заплаха

18:45 | 17.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи правомощия при извънредни ситуации, които му дават широка власт да поеме контрола, когато се сметне, че финансовата стабилност на страната е под заплаха, съобщава Bloomberg.

Парламентът гласува късно в сряда да позволи на Ердоган да взима всички необходими мерки в случай на „негативни развития“, които може да се разпространят из цялата финансова система. Той одобри и формирането на Комисията за финансовата стабилност и развитие, която ще координира усилията срещу рисковете за финансовата стабилност и сигурност, се посочва в закона, който ще влезе в сила след одобрението на президента.

Турция засилва защитите си шест месеца след срива на лирата, който удари икономиката. Валутната криза и последвалият ръст на разходите за заеми се оказва почти толкова унищожителни, колкото и неуспешният опит за преврат преди две години и половина, след който бе наложено извънредно положение, вдигнато едва миналия юли.

Съгласно закона „президентът е упълномощен и отговорен за прилагането на всички мерки извън правомощията“ на членовете на Комисията за финансова стабилност и развитие, която ще бъде сформирана под надзора на финансовото министерство.

Известен с неортодоксалната си позиция, че увеличаването на лихвените проценти може да доведе единствено до по-бърз ръст на цените, Ердоган придобива все по-широки правомощия преди местните избори през март, докато страната върви към първата си рецесия от десетилетие. Икономиката на Турция все още се бори с последствията от срива на лирата, който според властите се дължи на външна конспирация на фона на дипломатическа криза със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е в капана на възникващите щети от работата на Турската централна банка.До 2 часа време след въвеждане на защита срещу щети от работата на Турската централна банка, турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да прекрати опасността за национална криза в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Видяхме го преди 6 месеца, как пое контрола. Още веднъж изпадне ли в това положение, може и прикючи с мандата си преждевременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още