IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини затвърждава лидерството си в Рим с нов крайнодесен коалиционен партньор

„Лига“ иска да включи в коалицията крайнодясната „Братя италианци“, което може да доведе до намаляване на влиянието на „Пет звезди“

16:12 | 17.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Партия „Лига“ на италианския вицепремиер Матео Салвини води преговори за присъединяването към коалиционното управление на крайнодясната партия „Братя италианци“. Това съобщават двама души, запознати с процеса, пред Bloomberg.

Според източниците Джорджия Мелони – лидерът на „Братя италианци“, вече е провела срещи с високопоставени представители на правителството от „Лига“, с които са били обсъдени възможности за подсилването на парламентарното мнозинство.

В момента правителството се състои от „Лига“ и антисистемното Движение „Пет звезди“ на другия вицепремиер Луиджи ди Майо.

Решението на „Лига“ да покани в управлението още една крайнодясна партия може да се възприеме като косвен удар срещу коалиционните партньори от „Пет звезди“ и опит за тяхното неутрализиране. Не е тайна, че лидерите на двете партии неведнъж са влизали в сблъсък по редица въпроси, а партиите им имат разнопосочни и на моменти дори противоречиви програми.

Това си пролича особено ясно по време на преговорите с Брюксел за нов проектобюджет на Рим, когато се оказа, че правителството трябва да се откаже от някои свои обещания, за да може да изпълни изискванията на Европейския съюз.

Основното искане на Мелони в замяна на подкрепата ѝ е обещание от правителството, че няма да има промени в начина на провеждане на европейските избори в края на май, съобщава един от източниците на Bloomberg. Мелони иска да е сигурна, че ще бъде запазена процедурата за избор с преференциален вот, за да може по този начин да останат по-високи шансовете на нейната партия за преминаване на прага от 4% за спечелване на място в парламента.

„Братя италианци“ може да получат министерството на отбраната, което в момента се ръководи от Елизабета Трента, бивш кандидат за Сената на „Пет звезди“.

С действията си Салвини ще затвърди своя превес в коалицията – отнемайки министерско място от „Пет звезди“ и вкарвайки в управлението нов партньор, който може да подкрепи „Лига“ в антимиграционните ѝ политики. Ако съобщенията се окажат верни, това ще хвърли светлина и върху маргинализираната роля на Ди Майо в управлението.

Подкрепата на „Братя италианци“ за правителството не само ще внесе раздор между управляващите, но е възможно да предизвика напрежение и в състава на самото Движение „Пет звезди“, в което има представители на широк кръг от политическия спектър.

„Братя италианци“, които участват в партньорство с „Лига“ на местните избори в страната, гласуваха срещу проектобюджета на правителството за 2019 г. и поискаха от властите данъчни съкращения и по-строги ограничения на нелегалната миграция.

В момента управляващата коалиция има мнозинство от около 10 места в 320-членния Сенат. „Пет звезди“ изключиха двама от своите членове на 31 декември заради неподчинение на партийните инструкции. „Братя италианци“ имат 18 сенатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
и тия ще паднат от високо, след като направят една камара поразии, но така им се пада и на тях и на избирателите и на системните играчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още