IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията при безработица в САЩ неочаквано намаля

Около 800 хил. държавни служители обаче не получиха заплати миналия петък заради частичното спиране на работата на правителството

17:46 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления при безработица, неочаквано се е понижил миналата седмица, подчертавайки устойчивата сила на пазара на труда, която ще продължи да подкрепя икономиката, съобщава Ройтерс.

Първоначалните заявления за обезщетения при безработица са намалели с 3000 до сезонно изгладените 213 хил. за седмицата, приключила на 12 януари.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение на заявленията до 220 хил. през последната седмица.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на броя на първоначлните заявления, считана за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като изключва нестабилността от седмица до седмица, се е понижила с 1000 до 220 750 миналата седмица.

Продължаващото частично спиране на работата на правителството обаче увеличава риска от намаляване на работните места.

Около 800 хил. държавни служители не получиха заплати миналия петък заради частичното спиране на работата на правителството, което започна на 22 декември. Около 380 хил. служители са били пуснати в отпуск, докато останалите работят без заплати. Тези, които са в принудителен отпуск пък, най-вероятно ще бъдат броени като безработни.

Много хора от частния сектор, работещи за държавни агенции, също са без заплащане. Администрацията на Тръмп призовава някои служители да работят без заплащане, за да помогнат за минимизиране на ефектите от спряната работа на правителството.

Най-дългият период на спиране на работата на щатското правителство забави публикуването на някои икономически данни, включително за строителството на нови жилища и разрешителните за строеж, които трябваше да излязат в четвъртък.

Данните за строителството през ноември, поръчките на заводите и данните за търговията също не бяха публикувани, както и тези за продажбите на дребно през декември и други.

Съществува риск данните за БВП, които се очакват да излязат на 30 януари, също да не станат ясни.

Икономическите фундаменти на американската икономика остават силни, посочиха от Федералния резерв в така наречената Бежова книга. Безработицата възлиза на едва 3,9% през декември, а заплатите са нараснали с 3,2% през 2018 г. Увеличението на потребителските цени остава слабо. След изключване на променливите хранителни и енергийни компоненти базисната инфлация, предпочитаната от Фед мярка, се повиши с едва 1,9% през ноември спрямо предходната година. Базисната инфлация изключва волатилните цени на храни и горива, както и контролираните цени, като тези на електричеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още