IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин намекна за нужда от повторно отваряне на споразумението за Brexit

Според външния министър Хайко Маас за тази цел обаче е необходимо съгласието на всички 27 държави членки

10:02 | 18.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че е необходимо стартирането на дискусия за повторно отваряне на споразумението за планираното излизане на Великобритания от състава на Европейския съюз. По думите му обаче това може да стане само ако всички останали страни подкрепят подобен ход.

„В крайна сметка ще се стигне до въпроса дали да отворим повторно споразумението, което се нуждае от одобрението на всички 27 държави членки, а това означава, че всички трябва да се присъединят. Точно това трябва да бъде обсъдено сега“, заяви той в изказване за държавната телевизия ZDF, цитиран от Ройтерс.

Позицията на Маас се разминава с предишно негово изказване само ден по-рано, в което заяви, че „трудно“ може да си представи преразглеждане на договора с Лондон.

Подобна позиция зае и германският канцлер Ангела Меркел в сряда, като е заявила пред депутати, че „не може да има каквито и да е било предоговаряния“, съобщиха участници в разговора.

В същото време дебатите на Острова продължават да са в задънена улица, след като премиерът Тереза Мей и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин влязоха в пореден сблъсък, още преди да са започнали двустранните си дискусии.

Корбин поиска в четвъртък от правителството да изключи възможността за напускане на ЕС без споразумение, преди да започнат преговори. Това обаче не се понрави на Мей, която заяви в писмо, че подобна мярка е „невъзможна“. Тя подчерта също, че подобен ангажимент „не е в пълномощията на правителството“, съобщава БТА.

Според Мей съществуват само два начина за избягване на Brexit без сделка: британският парламент да приеме споразумението й или анулиране на резултатите от проведения през 2016 г. референдум за напускането на общността. Вторият от тези варианти е несправедлив, така че само парламентът може да попречи на напускане на ЕС без споразумение, подчерта премиерът.

Мей добави, че остава готова за среща с Корбин без предварителни условия.

Според документ на правителството, разпространен сред британските депутати в рамките на междупартийния диалог за напускането на ЕС, организирането на втори референдум за Brexit би отнело повече от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 5 години
хайку мас, да вземе да се понаведне. па да си зАвре предложението там, от където е дошло...в дирникa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Tobywolf
преди 5 години
Амии, толкоз за "твърдостта" на "мекишарите" от ЕС.. Явно тази организация вече тотално се е изродила и не може, по никакъв начин, да защитава интересите на населението си. То е сведено само до стадо, което да бъде стигано. А клептокрацията, оформена на върха, се движи само от своите лични интереси, естествено гарнирано със 100% демагогия и лицемерна загриженост и ценностна система.Така, че защо се чудим, че и при нас е мини модел на ЕС - ами нали за това се борихме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още