IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba свива разходите за пътувания и забавя търсенето на нови кадри

Компанията се опитва да отговори на икономическите предизвикателства от търговската война

13:36 | 18.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Alibabа Group Holding свива разходите си за пътувания на служителите и отлага наемането за някои позиции. Това се случва в момент, в който най-голямата китайска компания за електронна търговия се подготвя за забавянето на икономиката на страната, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Някои от новоназначените са били уведомени, че не могат да започнат работа до началото на фискалната година през април, посочват източниците, пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса.

Ограниченията при пътувания забраняват ползването на бизнес класа, като служителите ще могат да избират премиум услуга на всяко пето двупосочно пътуване, което отнема повече от 20 часа, допълва един от източниците.

Търговската война между Вашингтон и Пекин хвърля все по-голяма сянка върху Китай, а председателят на Alibaba Джак Ма предупреди през септември за предизвикателствата, с които компанията му се сблъсква, докато опасенията за местната икономика растат.

Макроикономическото забавяне засяга всички – от хардуерните производители до най-големия стартъп в света Bytedance, за който се твърди, че едва е достигнал целта си за приходите за 2018 г.

Новите назначения стават по-малко, коментира източник. На един от кандидатите е казано, че офертата ще бъде удължена, ако е готов да изчака до април, допълва друг.

На служителите е казано, че Alibaba вече няма да плаща за по-добри места в по-висока класа, посочва източник. Такситата до летищата ще се плащат само в случай, че пътуват трима души заедно, коментира друг източник.

Запитана за потенциални съкращения, Alibaba коментира, че винаги инвестира в таланти и привличането на правилните хора.

"Дългосрочното стратегическо планиране и продължаващото развитие на нашите таланти са централна част от бъдещето на Alibaba”, посочва компанията в имейл. 

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още