IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България с най-бавен годишен ръст от началото на 2016 г.

Той обаче остава по-висок от средното равнище в ЕС, сочат данни на Евростат

15:26 | 18.01.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това е най-слабият ръст от първото тримесечие на 2016 г., сочи справка в историческите данни на Евростат, но все пак е по-висок от средното повишение на цените на жилищата в ЕС през третото тримесечие - 4,3%. България е на 12-о място сред страните членки на Европейския съюз по ръст на цените между юли и септември на миналата година.

Данните съответстват на тези на Националния статистически институт, който също обяви ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода между юли и септември.

Повишението на цените на жилищата в България се забавя в сравнение с второто и първото тримесечие на миналата година, когато достигна съответно 7,5% и 7,1%.

Спрямо второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата у нас са нараснали само с 0,8%, което е най-бавният темп на таква база от третото тримесечие на 2015 г., показват данните на Евростат.

Цените на жилищата в еврозоната и в ЕС са нараснали с по 4,3% през третото тримесечие спрямо същия период на 2017 г. В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата в еврозоната са се увеличили с 1,6%, а в Европейския съюз – с 1,5%.

Най-голям годишен ръст на цените на жилищата сред страните членки на съюза през третото тримесечие е регистриран в Словения (15,1%), Холандия (10,2%) и Ирландия (9,1%), а понижение на цените на годишна основа е отбелязано в Швеция (-2,1%) и Италия (-0,8%).

Спрямо предходното тримесечие най-голям ръст на цените на жилищата е регистриран в Холандия (3,3%), Малта (3,1%) и Хърватия (2,8%), а понижение има в Италия (-0,8%), Румъния (-0,7%), Финландия (-0,4%), Словакия (-0,3%) и Унгария (-0,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 38 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
15 та статия, за жилищния пазар, само от началото на 2019 та година. Пишете как банките раздават ипотеки на 100%,от стойността на имота, като пишат 20 %, от кредита като потребителски, а останалите 80 %, като ипотечен. Така желащия кандидат за мечтания дом, при уж изгодните лихви, се оказва закопчан и с въжето на врата с два кредита. Това е реалността и това крепи безумните, спекулативни цени на жилищата в София и големите градове на България, Пловдив, Варна и Бургас. Така за пореден път банките, формираха огромен жилищен и спекулативен балон на пазара. Иначе дори и след 10 предупреждения за кредитирането и цените от Българската Народна Банка, Европейската комисия и финансови анализатори за иценка на риска, нон стоп се показваха брокерите на Бългериън Пропъртис, Адрес, Явлена, Арко Риъл Естейт,в платени статии да упсокояват как балон нямало, как българина се видял в пари, как имота е номер 1 инвестиция, и ред заблуждаващи факти, защото не смятам за коректно търговец на недвижими имоти или брокер от агенция да има обективно мнение за цени и пазар, при положение, че от високите цени му се формира комисионната. Строителите се юрнаха да продават квадратния метър като за последно, все едно утре свършва света, но така е в България. Ден година храни. Защо не обясните на читателите какъв законов чадър и защита получават при покупка на зелено, на имот или сладките приказки на брокера за това че строителя е доказан и познат, са напълно достатъчни?Фактите са такива, че жилищата в момента са надути с над 50 % от стойността им. Това го обяви и Уникредит Булбанк, чрез главния си икономист Кристофор Павлов. На изложението на Balrec, същия този икономист спомена, как всички били в една лодка и банкери и брокери, и строители, да внимавали да не обърнат лодката, този път. Нищо не се спомена за купувачите на жилища, обаче. Явно те са в морето без спасителен пояс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още