IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в Азия планира да детронира Amazon в Индия

Мукеш Амбани създава онлайн платформа за пазаруване, която ще бъде пусната най-рано след година

16:11 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийският конгломерат Reliance Industries ще пусне собствена онлайн платформа за пазаруване на 1,2 млн. търговци на дребно и собственици на магазини в Западна Индия, давайки старт на амбициозен план да изпревари Amazon.com и Flipkart на Walmart на местния пазар, пише Bloomberg.

Мукеш Амбани, най-богатият мъж в Азия, има намерение да надмине най-големите търговци на дребно в света, като комбинира своята телекомуникационна услуга Jio, мобилни устройства и широка мрежа от физически магазини. Новата офлайн-към-онлайн платформа вероятно ще бъде стартирана след 12 до 18 месеца в страната, твърдят запознати източници, пожелали да останат анонимни.

Конгломератът се присъединява към Amazon и Flipkart в агресивната експанзия на най-бързо разрастващия се основен пазар на електронна търговия в света, където организираната търговия на дребно все още е рядкост. В момента Jio има 280 млн. абонати на телекомуникационните си услуги, а ритейл звеното на Амбани управлява близо 10 хил. магазина в над 6500 индийски големи и малки градове.

"Jio и Reliance Retail ще пуснат уникална нова платформа за търговия, която ще овласти и обогати 1,2 млн. малки търговци и собственици на магазини в Гуджарат“, заяви председателят на Reliance по време на събитие.

След като инициативата се разрасне, Reliance Industries ще се опита да включи повече квартални и поп-ъп магазини, които представляват около 90% от индийския ритейл пейзаж, допълват източниците.

След това Reliance планира да пусне платформа за онлайн търговия, която е по-директно свързана с нейните магазини Reliance Retail, и към кварталните магазини, посочват още те.

През декември Индия затегна законите, които забраняват на чуждестранни онлайн търговци на дребно да продават продукти през компании, от които не притежават дял, и им забранява да карат търговци да продават ексклузивно през техните платформи. Новите условия се очаква да засегне дейността на Amazon, както и на конкурента ѝ Walmart, който придоби Flipkart Online Services за 16 млрд. долара. Очаква се регулацията да подкрепи местни компании като Reliance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още