IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът може да е най-добре представящата се основна валута през 2019 г.

Oсобено в рамките на първите 180 до 200 дни лирата ще се представя добре, смята Джонатан Морган, старши анализатор в Exchange Rates UK

17:33 | 18.01.19 г. 3
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Британската лира може да бъде най-добре представящата се основна валута през 2019 г., тъй като след разрешаването на Brexit това ще премахне несигурността, която е надвиснала над британската икономика.

Ако тази седмица е показателна за движението на лирата, би трябвало 2019 г. да бъде много добра за лирата. Oсобено в рамките на първите 180 до 200 дни би трябвало лирата да се представи доста добре. Това мнение изказа Джонатан Морган, старши анализатор в Exchange Rates UK, в предаването „В Развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на определящите фактори при двойката евро-лира Морган смята, че изключително важно ще бъде представянето на британската икономика. „Но не мисля, че то ще има толкова голямо влияние върху перспективите за еврозоната. Положителните настроения или перспективи в еврозоната като цяло ще се отразят много по-сериозно на лирата, както и негативите“, поясни той.

Специалистът има положителни очаквания за двойката долар-лира. „Вчера бе достигнато едно ключово ниво от 1,30 лири за долар. Но ни очаква едно много ключово ниво на устойчивост. Ако надминем нивото от 1,30, това ще тества границата от 1,34 до около март. Така че очакваме сериозни движения за тази двойка“, поясни Морган.

Той напомни, че лирата е третата по големина резервна валута на планетата и както и в исторически план, така и сега е доста стабилна валута.

Коментарът на специалиста за позицията на Английската централна банка и за бъдещето на лирата при различните сценарии за Brexit вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ники Джиков
преди 5 години
Чини ми се свободният пазар дори не е започнал да търси стойността на панда срещу евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Не думай Ако за добре предвиждаш 1 лира = 1 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още