IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стана петият по големина притежател на злато в света

Руската централна банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, подобрявайки рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г.

22:48 | 18.01.19 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия измести Китай и се превърна в петия по големина притежател на злато в света, след като западните санкции са стимулирали централната й банка да купи рекордни количества от ценния метал през 2018 г., сочат данни, цитирани от Ройтерс.

С подкрепата на президента Владимир Путин централната банка залага сериозно на златото, което е смятано за убежище и естествена преграда спрямо долара, с активни покупки в последните десет години.

През 2018 г. закупените количества злато от Русия скочиха още повече след ограничаването на притежаваните американски държавни ценни книжа вследствие на наложените санкции от Вашингтон върху руски компании през април, които са най-строгите от анексирането на Крим през 2014 г.

Централната банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, като е подобрила рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г., съобщи банката.

Към 1 януари тази година централната банка е държала 67,9 млн. тройунции злато спрямо 59,1 млн. тройунции в началото на 2018 г., което я превръща в петия по големина притежател на злато в света след САЩ, Германия, Франция и Италия.

Китай остава на шесто място, след като обяви увеличаване на златните си резерви само веднъж в последните над две години. Притежанията на страната са нараснали до 59,6 млн. тройунции през декември 2018 г. спрямо 59,2 млн. тройунции през октомври 2016 г.

Източници от индустрията съобщават, че една от причините Руската централна банка да залага на златото са американските санкции, тъй като то не може да бъде замразено или поставено в черен списък.

„Изглежда, че целта е диверсифициране от американски активи“, казва пред Ройтерс източник от руски производител на злато.

През май Путин заяви, че „монополът на американския долар е ненадежден, той е опасен за мнозина“.

Руската централна банка купува добито в страната злато от търговски банки. Размерът на бъдещите покупки е държавна тайна. Не е ясно и дали тя ще продължи да увеличава притежанията си на злато със същия темп – около 14% на година, през 2019 г.

Централната банка обаче вече е изкупила значителна част от добитото в Русия злато, което също расте, но с по-бавен темп, казват източници от индустрията.

Централната банка е отказала коментар.

Русия, която е на трето място в света по производство на злато, увеличи добива си през 2017 г. с 6%. Очаква се добивът на Русия през 2018 г. да нарасне с 3%.

Според последните данни на руското финансово министерство Русия е добила 8,5 млн. тройунции (265 тона) злато между януари и октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 29 rate down comment 7
pinoccio
преди 5 години
Златото е като Дявола - уж не съществува, но управлява живота ни. На олимпийските игри се бориш за златен медал, а не за паста за зъби. Някои тук не правят разлика между цена, стойност и ценност и пердашат през основни термини като боси по асфалта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 1
Achtung
преди 5 години
Тресне ли гъбата, не само златото няма да има стойност. Просто е удобно при наложени санкции, когато замразят активите ти в чужбина да имаш няколко месец буфер в които да обмислиш дали си струва да рестартираш планетата на ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 23
SS-23
преди 5 години
Да попитам "златарите": като ви е толкова ценно това злато, защо го продавате? Истински ценните неща, просто не се продават ! Ценно ли ви е в действителност това злато, щом го продавате за "хартия"? Пожелавам "утре" катя тресне "гъбата" - да си ядете златото в бункера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 10
SS-23
преди 5 години
"А аз и повечето като мен се радват и на любов и престиж"***Който каквото му липсва , към това се стреми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
философско мнение ;)близко до реалноста....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Не знам в спора по-долу кой е прав. Изглежда и двете страни са доста прави. Аз лично си мисля, че по-важни са технологичните възможности на една страна - какво можеш да произвеждаш. Но пък ако не можеш да произвеждаш, срещу злато може да се сдобиеш с всичко, дори и с това, което не се продава.А най-важното е че търговията със злато не подлежи на санкции. На времето Иран беше направил един хубав триъгълник с Турция и Кувейт, за ги заобикаля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 25 rate down comment 3
Kikaha2
преди 5 години
много хора ще се усетят за разликата между хартиено и физическо злато , и тогава ще настане голям кючек....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 8
mariata
преди 5 години
Явно при теб е само кеф :)А аз и повечето като мен се радват и на любов и престиж ;)С пожелание да почувстваш поне веднъж чувството на престиж да си купиш поне една тр.унция от ненужното гадно, грозно злато та да можеш да направиш разликата между престиж и кеф и между злато и хартия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 22
SS-23
преди 5 години
"Излишно е да ти се отговаря. Все едно да се убеждаваме нужен ли е секс с жена, ако може и с ръка. За някои е само с ръка, като не могат да получат достъп до жена"***Ще сляза на твоето ниво, за да ти отговоря: обективно погледнато, секса е нужен за продължаване на рода. Погледни животните - правят секс само тогава, когато идва "размножителният период" , а не 24/7/365. Единствено животното Човек, превръща една от много физико-биологични функции в някакъв крайъгълен камък на Битието му, в някаква Поанта!И ще сляза още по-ниско, като ти напомня (ако си я забравила, ако пък не - сега ще научиш) лафа: "Ебането е за престиж, правенето на "любов" за разплод, чекията - за кеф"Толкова по темата за "Златото и неговата проекция върху физико биологичните функции на Човека"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 27 rate down comment 6
mariata
преди 5 години
Излишно е да ти се отговаря. Все едно да се убеждаваме нужен ли е секс с жена, ако може и с ръка. За някои е само с ръка, като не могат да получат достъп до жена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още