IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стана петият по големина притежател на злато в света

Руската централна банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, подобрявайки рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г.

22:48 | 18.01.19 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия измести Китай и се превърна в петия по големина притежател на злато в света, след като западните санкции са стимулирали централната й банка да купи рекордни количества от ценния метал през 2018 г., сочат данни, цитирани от Ройтерс.

С подкрепата на президента Владимир Путин централната банка залага сериозно на златото, което е смятано за убежище и естествена преграда спрямо долара, с активни покупки в последните десет години.

През 2018 г. закупените количества злато от Русия скочиха още повече след ограничаването на притежаваните американски държавни ценни книжа вследствие на наложените санкции от Вашингтон върху руски компании през април, които са най-строгите от анексирането на Крим през 2014 г.

Централната банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, като е подобрила рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г., съобщи банката.

Към 1 януари тази година централната банка е държала 67,9 млн. тройунции злато спрямо 59,1 млн. тройунции в началото на 2018 г., което я превръща в петия по големина притежател на злато в света след САЩ, Германия, Франция и Италия.

Китай остава на шесто място, след като обяви увеличаване на златните си резерви само веднъж в последните над две години. Притежанията на страната са нараснали до 59,6 млн. тройунции през декември 2018 г. спрямо 59,2 млн. тройунции през октомври 2016 г.

Източници от индустрията съобщават, че една от причините Руската централна банка да залага на златото са американските санкции, тъй като то не може да бъде замразено или поставено в черен списък.

„Изглежда, че целта е диверсифициране от американски активи“, казва пред Ройтерс източник от руски производител на злато.

През май Путин заяви, че „монополът на американския долар е ненадежден, той е опасен за мнозина“.

Руската централна банка купува добито в страната злато от търговски банки. Размерът на бъдещите покупки е държавна тайна. Не е ясно и дали тя ще продължи да увеличава притежанията си на злато със същия темп – около 14% на година, през 2019 г.

Централната банка обаче вече е изкупила значителна част от добитото в Русия злато, което също расте, но с по-бавен темп, казват източници от индустрията.

Централната банка е отказала коментар.

Русия, която е на трето място в света по производство на злато, увеличи добива си през 2017 г. с 6%. Очаква се добивът на Русия през 2018 г. да нарасне с 3%.

Според последните данни на руското финансово министерство Русия е добила 8,5 млн. тройунции (265 тона) злато между януари и октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 22 rate down comment 4
al64ad
преди 5 години
просто все още се смята за най удобният и приемлив вариант за извънреден "касов" клиринг ;)....утре може да са мидички ,лъскави герданчета или девици :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 21
SS-23
преди 5 години
"При златото този филм го няма. Ако си го скриеш, никой не може да ти го обезцени, защото стойността е в него"***И каква е тази "стойност", която е в него ? Кое му е "стойностното", ценното на това злато освен, че трудно се окислява ? Това "златарите" сте ми много смешни - ако аз не ти искам златото, ако не ти го признавам, дали можеш да ми продадеш/ купиш нещо за злато? Т.н. злато има "ценност" само и единствено, защото ... "така е било прието" на времето, в древността.Каквото и да е, ако ще и камъни да са, то има Ценност за някого, само и единствено, ако той сам вярва в тази Ценност. В случая със златото, Ценноста е изцяло субективно понятие, а като такова, тя не може да бъде универсален, обективен еталон за Ценност! Значи трябва да се търси нещо, което би имало глобална, обективна Ценност, не зависичеща от субективната оценка на индивида. Това, което не подлежи на субективна оценка е човешкият Живот, т.е. живота е ценен за всеки. От тук следва, че Универсален измерител за Стойност, произтичаща от обективната Ценност може да бъде нещо, от което зависи Живота, което поддържа живота. Значи това може да бъде - въздуха (със съставните му елементи), водата (със съставните и елементи), храната (която е малко общо понятие). От златото обаче живето НЕ зависи, т.е. то няма как да бъде Универсален измерител за Ценност, а значи и Цената му може да бъде само и единствено субективна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 6
al64ad
преди 5 години
и за едни отказани ревизии.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
второ подсказване:цитираните "първенци" по запаси не са случайно в класацията.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 4
al64ad
преди 5 години
въпросче :при "извънредни обстоятелства" в световен мащаб срещу какво ще продадеш/размениш/ антибиотика:1.зелени артии2.злато което "не се яде"3.натурална размяна /примерно петрол/4.биткойн /да не засегна някого :)/И ако предпочетеш натурата какво ще приеме застрахователя като плащане 1,2,,3 или 4 от по- горе изброените.подсказвам -някои от вариантите са "отигравани" през 20 ти век :);)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 21
zelka007
преди 5 години
мда , принципно е така . проблема е , че трябва доста зорко да го съхраняваш :))) . златото се добива трудничко по принцип , доста мръсничко също бих добавил . горе-долу за БГ 3-4 грама от тон руда , по света е според зависи . но ако е под 2 грама от тон руда рядко някой се занимава . няма финансов смисъл . а защо златото не участва в разплащателната система ? трудно се транспортира , трудно се съхранява , трудно делимо е ... затова не се ползва . парите са много по-удобни . около 7-10% от добитото злато в световен мащаб се ползва за технологични нужди , другото се дели горе-долу наполовина между "инвестиционни цели" от централните банки (разбирай кюлчета на палета) и за бижутерия . демек ако централните банки спрът да купуват злато , дали цената ще остане тази ? виж среброто и платината имат технологично приложение . хипотетично приемам , че се нулират парите в системата дето викаш . и ще търгуваме кой с каквото има :))) . аз правя инсулин и антибиотици , пък някой има злато . обаче цитирания голям притежател на злато не може да си прави нито едното нито другото , няма да цитираме имена за да не хване някой рядко щастие под коментара . ако не осигури инсулин за населението си в рамките на един ден до една седмица , когато свърши , изчезва около 10-20% от населението му . без антибиотици още около 30% от населението в рамките на няколко месеца , ако друсне по-сериозна епидемия може и 90% от населението да изчезне и то в рамките на седмица-две ... са опираме до търговията , за какво ми е на мен злато , при условие , че въобще не ми трябва за производството на инсулин и антибиотици ?дано не ни се налага да разберем дали трупането на злато на палета е имало смисъл :))) . 1000 пъти по-смислено е да инвестираш моментната стойност на златото в технологичното знание , хора , заводи отколкото да го трупаш на палета ... продавай го там на индийците и арабите да си правят гердани и пендари и си свиркай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 5 години
Преди доста години централната банка на Канада решава, че златото не е подходящ и доходен актив и разпродава запасите си. В момента има 70 кг златни запаси. Не съм разбрал канадския долар или банковата система на Канада да имат особени проблеми заради това. И да запитам апологетите на ценния метал, как ще обясните факта че през последните две години загуби 17% от стойността си. Централните банки няма да фалират, но ако сте частен инвеститор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 25
data
преди 5 години
Колкото и злато да купуват имат много да гонят прогнилия запад . И не е важен физическия обем , а какъв процент той съставлява от общите резерви . Та в първите четири страни златото представлява около 70 % от общите им резерви (САЩ 8133,5 т 75% , Германия 3373,6 т 70,2%, Италия - 2451,8 т 67,5%, Франция 2436 т 64,9%). При руснаците те са около 17.7 % , ама у бг кат прочетат в една статия едновременно думите "злато" и "русия" и започват розовите сънища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
БожидАрке, Спрямо = по отношение нА, а не сравнено с. Уважавай езика си, ако държиш да бъдеш уважавана.А, иначе, Трейдърко много точно го каза: Златото е ценен, от технологична гледна точка, материал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 47 rate down comment 10
mariata
преди 5 години
Баш при сериозна криза става най-сериозен актив, да не кажа единственият сериозен.Парите в банките могат да ти ги занулят за секунда.Парите в хартия - обезценка или обмяна или спират да ги приемат.При златото този филм го няма. Ако си го скриеш, никой не може да ти го обезцени, защото стойността е в него. При парите стойността е централната банка и данъчни/чси/правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още