Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия стана петият по големина притежател на злато в света

Руската централна банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, подобрявайки рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г.

   1| 2| 3| 4| 5    
4
 
22
 
17
al64ad до: SS-23
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
просто все още се смята за най удобният и приемлив вариант за извънреден "касов" клиринг ;)....
утре може да са мидички ,лъскави герданчета или девици :) :)
21
 
19
 
16
SS-23 до: mariata
преди 3 месеца
"При златото този филм го няма. Ако си го скриеш, никой не може да ти го обезцени, защото стойността е в него"
***

И каква е тази "стойност", която е в него ? Кое му е "стойностното", ценното на това злато освен, че трудно се окислява ? Това "златарите" сте ми много смешни - ако аз не ти искам златото, ако не ти го признавам, дали можеш да ми продадеш/ купиш нещо за злато? Т.н. злато има "ценност" само и единствено, защото ... "така е било прието" на времето, в древността.
Каквото и да е, ако ще и камъни да са, то има Ценност за някого, само и единствено, ако той сам вярва в тази Ценност. В случая със златото, Ценноста е изцяло субективно понятие, а като такова, тя не може да бъде универсален, обективен еталон за Ценност!
Значи трябва да се търси нещо, което би имало глобална, обективна Ценност, не зависичеща от субективната оценка на индивида. Това, което не подлежи на субективна оценка е човешкият Живот, т.е. живота е ценен за всеки. От тук следва, че Универсален измерител за Стойност, произтичаща от обективната Ценност може да бъде нещо, от което зависи Живота, което поддържа живота. Значи това може да бъде - въздуха (със съставните му елементи), водата (със съставните и елементи), храната (която е малко общо понятие). От златото обаче живето НЕ зависи, т.е. то няма как да бъде Универсален измерител за Ценност, а значи и Цената му може да бъде само и единствено субективна
6
 
23
 
15
al64ad до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
и за едни отказани ревизии.....
2
 
12
 
14
al64ad до: al64ad
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
второ подсказване:цитираните "първенци" по запаси не са случайно в класацията.....
4
 
22
 
13
al64ad до: zelka007
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
въпросче :
при "извънредни обстоятелства" в световен мащаб срещу какво ще продадеш/размениш/ антибиотика:
1.зелени артии
2.злато което "не се яде"
3.натурална размяна /примерно петрол/
4.биткойн /да не засегна някого :)/
И ако предпочетеш натурата какво ще приеме застрахователя като плащане 1,2,,3 или 4 от по- горе изброените.
подсказвам -някои от вариантите са "отигравани" през 20 ти век :);)

21
 
17
 
12
zelka007 до: mariata
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
мда , принципно е така . проблема е , че трябва доста зорко да го съхраняваш :))) . златото се добива трудничко по принцип , доста мръсничко също бих добавил . горе-долу за БГ 3-4 грама от тон руда , по света е според зависи . но ако е под 2 грама от тон руда рядко някой се занимава . няма финансов смисъл . а защо златото не участва в разплащателната система ? трудно се транспортира , трудно се съхранява , трудно делимо е ... затова не се ползва . парите са много по-удобни . около 7-10% от добитото злато в световен мащаб се ползва за технологични нужди , другото се дели горе-долу наполовина между "инвестиционни цели" от централните банки (разбирай кюлчета на палета) и за бижутерия . демек ако централните банки спрът да купуват злато , дали цената ще остане тази ? виж среброто и платината имат технологично приложение . хипотетично приемам , че се нулират парите в системата дето викаш . и ще търгуваме кой с каквото има :))) . аз правя инсулин и антибиотици , пък някой има злато . обаче цитирания голям притежател на злато не може да си прави нито едното нито другото , няма да цитираме имена за да не хване някой рядко щастие под коментара . ако не осигури инсулин за населението си в рамките на един ден до една седмица , когато свърши , изчезва около 10-20% от населението му . без антибиотици още около 30% от населението в рамките на няколко месеца , ако друсне по-сериозна епидемия може и 90% от населението да изчезне и то в рамките на седмица-две ... са опираме до търговията , за какво ми е на мен злато , при условие , че въобще не ми трябва за производството на инсулин и антибиотици ?

дано не ни се налага да разберем дали трупането на злато на палета е имало смисъл :))) . 1000 пъти по-смислено е да инвестираш моментната стойност на златото в технологичното знание , хора , заводи отколкото да го трупаш на палета ... продавай го там на индийците и арабите да си правят гердани и пендари и си свиркай ...
19
 
18
 
11
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Преди доста години централната банка на Канада решава, че златото не е подходящ и доходен актив и разпродава запасите си. В момента има 70 кг златни запаси. Не съм разбрал канадския долар или банковата система на Канада да имат особени проблеми заради това. И да запитам апологетите на ценния метал, как ще обясните факта че през последните две години загуби 17% от стойността си. Централните банки няма да фалират, но ако сте частен инвеститор?
25
 
20
 
10
преди 3 месеца
Колкото и злато да купуват имат много да гонят прогнилия запад . И не е важен физическия обем , а какъв процент той съставлява от общите резерви . Та в първите четири страни златото представлява около 70 % от общите им резерви (САЩ – 8133,5 т – 75% , Германия – 3373,6 т – 70,2%, Италия - 2451,8 т – 67,5%, Франция 2436 т – 64,9%). При руснаците те са около 17.7 % , ама у бг кат прочетат в една статия едновременно думите "злато" и "русия" и започват розовите сънища
3
 
6
 
9
преди 3 месеца
БожидАрке, „Спрямо” = „по отношение нА”, а не „сравнено с”. Уважавай езика си, ако държиш да бъдеш уважавана.

А, иначе, Трейдърко много точно го каза: Златото е ценен, от технологична гледна точка, материал.
0
 
30
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Златото е технологичен ресурс, алуминевите батерии ще заменят литиевите а единия електрод е най добре да е с покритие от злато и тогава е просто вечен. Най вероятно е златото да се използва за тази цел и тогава запасите ще се окажат малки.