IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Сарийски: Последиците за България от Brexit без сделка ще са незначителни

Въпреки това сериозен проблем ще е неясният статут на българските студенти и работници във Великобритания

12:16 | 19.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Създаването на орган в България, който да се занимава с предотвратяване на последиците от евентуален „твърд“ Brexit, е напълно ненужно. Това мнение изрази Григор Сарийски, икономист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„В крайна сметка експозицията на България към Великобритания е нищожна. Делът на износа ни към Кралството е под 2%, а и не е краен продукт“.

Сарийски отбеляза, че един от сериозните проблеми при т.нар. „твърд“ Brexit ще е неясният статут на българските студенти и работници в Кралството.

По думите му Великобритания не би желала да загуби тези служители, като е малко вероятно и българите да поискат да се върнат у дома.

„Виждаме нагласите на домакинствата в последните анкети на Националния статистически институт, според които те очакват нивото на безработица да започне да се повишава, независимо, че в момента то е рекордно ниско“, посочи още той.

Сарийски изтъкна, че едно от най-съществените отражения от евентуален „твърд“ Brexit ще бъде това върху финансовия сектор в Кралството и в цяла Европа.

„Финансовият сектор е това, от което Великобритания печели с членството си в Европейския съюз. Всеки голям, крупен инвеститор, който иска да направи по-сериозно начинание, отива в Кралството, където може да ползва абсолютно всякакви финансови услуги“, посочи той.

По думите му преместването на инвестиционните банки в различни локации означава ангажиране на нови хора, преструктуриране и други съпътстващи дейности – един много тромав и муден процес, който „ще струва много пари, а ефектът му ще бъде неясен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още