IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите ще са вашите нови колеги, а не конкуренти

Според доклад на Manpower автоматизацията на труда ще изисква и наемането на все повече хора за работа с роботи

12:54 | 19.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страховете, че роботите ще вземат вашите работни места, са неоснователни, тъй като все повече работодатели планират да увеличат персонала си в резултат на автоматизирането на труда. Такива са заключенията на актуалното проучване на компанията за подбор на персонал ManpowerGroup.

Според данните, събрани от 19 000 работодатели в 44 държави, 69% от компаниите планират да запазят броя на своята работна сила, а 18% искат да наемат повече хора в резултат на автоматизацията. Това е и най-високият процент от три години насам, съобщава Ройтерс.

В доклада се посочва още, че 24% от компаниите, които ще инвестират в автоматизиране на труда и дигитални технологии през следващите две години планират да увеличат персонала си при 18% от тези, които няма да въвеждат иновациите в модела си на работа.

Едва 9% от работодателите в годишното проучване посочват, че автоматизацията директно ще доведе до съкращаване на персонал, а 4% не знаят до какъв ефект ще доведе.

Що се отнася до България, страната ни е една от шестте държави, които очакват намаление на работната сила заедно с Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния.

На обратния полюс са работодателите в Коста Рика, Сингапур, Гватемала и Южна Африка, които се очаква да наемат най-много персонал.

„Все повече и повече роботи се присъединяват към работната сила, но също така и хора“, посочва Джонас Прайсинг, председател и главен изпълнителен директор на ManpowerGroup.

Над 3 млн. индустриални роботи ще се използват във фабриките по света до 2020 г. по данни на Международната федерация по роботика.

Според Manpower 84% от фирмите планират да подпомогнат служителите си с обучения на нови умения до 2020 г. в сравнение със само 21% през 2011 г. На този фон недостигът на квалифицирани кадри в световен мащаб се намира на своя 12-годишен връх, като много компании имат трудности в попълването на незаети работни места, става ясно още от проучването.

В Германия, където безработицата е на рекордно ниско ниво, недостигът на кадри е основно притеснение за малкия и среден бизнес в началото на 2019 г., показва проучване на  асоциацията BVMW Mittelstand.

Според Manpower най-голямо търсене има при кадрите с умения по информационни технологии, като 16% от компаниите възнамеряват да наемат повече работна ръка в сектора.

При промишлеността и производството, където индустриалните роботи все повече навлизат в работния процес, фирмите очакват да наемат повече служители за длъжности с работа с клиенти, изискващи умения като комуникативност, лидерство, водене на преговори и адаптивност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Хенри Форд е предлагал по-високи надници по две причини: Първо, искал е да задържи добрите работници, които по онова време са били доста ценни и второ, благодарение на новата по-ефективна организация на труда е можел да си го позволи. Но тъй като автоматизацията в началото на миналия век е била още в нулев стадий, не виждам какво общо има това с темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
За да се произвежда повече, когато Хенри Форд, въвел поточната линия, всеки решил, че персоналът от хора ще намалее, но се увеличил до толкова, че не достигали хора, които да вършат ръчния труд. В крайна сметка той започнал да предлага над средната надница, за да привлече хора от другите щати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Ами мерси, но предпочитам да ми вземат работата. Мразя да работя. Ако с тях и без тях работата не намалява, за чий са ни тези роботи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още