IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на Фед дава ясен знак: увеличението на лихвите може да почака

За момента изглежда, че управлението на централната банка има единна позиция – поне засега

18:13 | 19.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Търпение“ – това е новата мантра на Федералния резерв по-малко от две седмици преди първата среща на ръководството на американската централна банка за новата година. На този фон отговорните за политиката на Фед не оставят място за съмнение, че искат спиране на повишаването на лихвените проценти – поне засега.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл първи използва думата „търпение“, за да опише своя подход спрямо паричната политика по-рано този месец, успокоявайки финансовите пазари след месеци на волатилност, посочва Ройтерс в свой материал.

Тази седмица седмина други представители на ръководството на банката последваха примера на Пауъл и възприеха подхода на търпението, изпращайки сигнал за намерението си да замразят, поне засега, цикъла на лихвени увеличения.

Това, както и позицията за изчакване на други представители на ръководството на Фед, дава да се разбере, че налице е ясен консенсус сред 17-те икономисти, които ще заседават между 29 и 30 януари.

„Подходът, от който се нуждаем, е за предпазливост, търпение и добра преценка“, заяви председателят на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс в петък, допълвайки, че при продължаване на растежа увеличаване на лихвените проценти може да се окаже необходимо в някакъв момент.

На подобно мнение е и ръководителят на Фед за Далас Робърт Каплан, според когото търпението на банката трябва да продължи поне едно-две тримесечия. Дори ръководителката на звеното в Канзас Естер Джордж – която бе и една от малкото привърженици на лихвените увеличения, когато те се радваха на слаба подкрепа, се застъпи за временното им прекратяване.

Председателят за Чикаго Чарлс Евънс, както и този за Минеаполис Нийл Кашкари през изминалата седмица също повториха, че подкрепят слагането на пауза на ръстовете. Ръководителите на Фед за Сейнт Луис и Атланта също изразиха сходни мнения по-рано този месец.

Притесненията на ръководството на централната банка варират от външни проблеми като забавянето на икономическия растеж в Китай до вътрешнополитически затруднения като продължаващата блокада на работата на американската администрация вече 28 дни.

Това, както и потенциалните последствия от излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз, може би вече натежава върху доверието на американските потребители, изрази притеснение членът на борда на гуверньорите на Федералния резерв Лейл Брайнард.

Това може и вече да се случва. Потребителското доверие спадна до двугодишно дъно отчасти заради блокираната работа на администрацията, която според председателя на Фед за Ню Йорк Джон Уилямс може да отнеме до 1 процентен пункт от икономическия растеж за първото тримесечие.

Не всички обаче са еднакво притеснени. Заместник-председателят на Федералния резерв по въпросите на надзора Рандъл Куарлс посочи в четвъртък, че основата на американската икономика остава силна. В същото време гуверньорът на централната банка за Бостън Ерик Розенгрен посочи, че все пак може да е необходимо увеличение на лихвите поне два пъти през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 5 години
Consumer confidence се превежда правилно като "потребителска увереност" или "увереност на потребителите", а не като "потребителско доверие".Грешният превод преобладава (потърсете в Google за да се уверите, не да се доверите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още