IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Алтмайер: Трябва да спрем да притискаме Великобритания за Brexit

Британската лира и митническите проверки ще бъдат двете основни проблематични области при Brexit без сделка, смята германският икономически министър

14:25 | 20.01.19 г.
<p>
	Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Ройтерс

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер призова за това Великобритания да не бъде подлагана на излишен натиск по въпроса за Brexit. 

"Не се замислям много-много за прокарване на нови червени линии. Вместо това трябва да улесним необходимия разяснителен процес във Великобритания", каза Алтмайер в интервю за агенцията.

Той обаче добави, че "към момента в Съвета на ЕС няма мнозинство" в подкрепа на някакви значителни предоговаряния по споразумението за Brexit, което британският парламент отхвърли категорично във вторник.

Желанието на британския премиер Тереза Мей е утре да представи своя т. нар. план Б на парламента. Тя води и разговори с депутатите за намиране на подходящ подход така, че да бъде постигнато мнозинство за приемане на споразумението.

Ако нищо не бъде договорено, Великобритания ще напусне ЕС на 29 март без споразумение - което може да предизвика хаос в икономиката, британската политика и ежедневието на гражданите.

Алтмайер вижда две проблематични области, в случай че се стигне до Brexit без споразумение.

Едната е стойността на британската лира, която през последните месеци поевтиня.

"Това вече постави под напрежение германската експортна индустрия, която изнася доста за Великобритания, особено автомобилната индустрия", каза той. "От общ интерес е пазарите да имат сигурност, че най-големите спорове ще бъдат избегнати", заяви Алтмайер.

Другото безпокойство според него е възможността да има забавяния заради митнически проверки и задръствания по границите.

"Това ще окаже много по-голямо въздействие върху британската индустрия, защото тя разчита много повече на вноса през Ламанша", каза Алтмайер. "Най-важното нещо сега е категорично да бъде изключена възможността за нерегулиран Brexit", подчерта той. Алтмайер се аргументира, че "това ще създаде позитивна икономическа динамика".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още