IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Задава се най-слабият от 3 години икономически ръст, предимно заради Европа

Сред заплахите са допълнителните мита, подновеното затягане на финансовите условия, Brexit „без сделка“ и по-сериозно от очакваното забавяне в Китай

15:45 | 21.01.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард по време на представянето на новия доклад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард по време на представянето на новия доклад. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) снижи прогнозата си за развитието на световната икономика, като прогнозира, че тя ще нарасне през 2019 г. с най-слаби темпове от три години насам и предупреди, че търговското напрежение от последните месеци ще доведе до допълнителни проблеми.

При второто си понижение за последните три месеца организацията обвинява за негативния тренд преди всичко понижаващото се потребление в Европа и неотдавнашните сътресения на финансовите пазари. Фондът прогнозира глобален растеж от 3,5% за тази година, под предишната прогноза за 3,7% от октомври и под ръста за 2018 година, предава Bloomberg.

Прогнозата е може би по-оптимистична от тази на много инвеститори, които открито се страхуват, че глобалната икономика ще се забави, начело с тази на САЩ. Фондът остави прогнозите си за САЩ и Китай непроменени и дори предвижда увеличение на световната експанзия до 3,6% през следващата година.

Въпреки това рисковете „се накланят надолу“, се казва в доклада на МВФ, който бе публикуван няколко часа, след като Китай показа най-бавната си експанзия от последното тримесечие на 2009 г. насам. Той ще постави тона за срещите в рамките на Световния икономически форум в Давос тази седмица.

„Важно е да се направи преглед на многото нарастващи рискове", казва Гита Гопинат, новият главен икономист на фонда.

Сред заплахите, цитирани в доклада, са допълнителните мита, подновеното затягане на финансовите условия, Brexit „без сделка“ и по-сериозно от очакваното икономическо забавяне в Китай.

Сред най-големите икономики най-сериозна ревизия е направена за Германия, за която МВФ предвижда ръст от 1,3% за тази година, което е с 0,6 процентни пункта по-малко от прогнозата през октомври. Слабото потребителско търсене и линеещото фабрично производство след въвеждането на по-строги емисионни стандарти за колите са сред причините за новата прогноза.

Фондът също така понижи прогнозите си за Италия, като се позова на слабото търсене и по-високите разходи по държавните заеми, както и на Франция, където протестите на „жълтите жилетки“ са се отразили негативно на икономиката. Като цяло за еврозоната се очаква ръст от 1,6% за тази година, което е с 0,3 пункта по-ниско от предишната прогноза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Същинският проблем е, че досега съветите на МВФ са грешни и водят към засилваща се опасност за стопанска криза. (Същината на грешката на МВФ е незачитане предназначението на централната банка.)Има случаи, когато съветите на МВФ водят до временно намаляване на опасността за стопанска криза, ала това става за сметка на бъдещи завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
hob6
преди 5 години
Икономическият растеж на Китай и Индия,няма как да бъде спрян.СОЦИАЛИЗЪМЪТ в които искат да живеят на Запад,ще им изяде главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Тая грижа не е твоята, ти състояние нямаш. :))).. една 20 годишна кола не се брои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
ми то е ясно -като ни вдигат постоянно заплатата чорбаджиите....тъй де -не мое само стагнация и инфлация си требе ...ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 12
korn
преди 5 години
По полека с медикаментите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
И сега най-важният въпрос. КАК ДА ЗАПАЗИМ СЪСТОЯНИЕТО СИ ПО ВРЕМЕ НА СТАГФЛАЦИЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
Заради огромните си социални разходи и свиващи се непрекъснато приходи от производство и свиваща се работна сила бюджетния дефицит на европейските страни бърщо се премине не 5%, не 10%, а ще мине дори 20% годишно. В момента бюджетния дефицит на САЩ е към 5-6% годишно при около 1-2% реален ръст. За Германия положението е още по-лошо имаме малък излишък за сметка на -3% до -4% реален ръст. Целия този огромен дълг ще бъде купуван само ЦБ, защото други купувачи няма да има и тогава инфлационното цунами няма да има какво да го спре... 20% бюдежетен дефицит ще превърне Европа в подобна на страните от Третия свят като Бразилия, Аржентина или дори Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 7
doba
преди 5 години
Така, така.Да добавя и аз още една причина за по-бавния ръст в ЕС.Това са т.н. 'зелени', чиито идеи при прилагането им оскъпяват европейското производство. Особено на енергия.Това го прави неконкурентноспособно на международните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Не съм чул някой да изпълнява съвети на МВФ, ако вече не се е вкарал сам, до шията ,в л*йната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Огромния дефицит на пенсионната система в Европа ще изисква все повече заеми за да се попълват дупките, а това ще доведе до рекорден скок на лихвите и срив на облигациите и бум на инфлацията. Аз лично очаквам лихвата по 10 годишните книжа на Германия да мине дори 25% годишно до 2035г, а на България далеч преди това. Такива нива на лихвите направо ще приземят всички видове активи и имотите направо ще копаят в дъното. През 1971-1980 в САЩ една къща, която днес струва 2 милиона $ струва под 3 годишни нетни заплати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още