IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Задава се най-слабият от 3 години икономически ръст, предимно заради Европа

Сред заплахите са допълнителните мита, подновеното затягане на финансовите условия, Brexit „без сделка“ и по-сериозно от очакваното забавяне в Китай

15:45 | 21.01.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард по време на представянето на новия доклад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард по време на представянето на новия доклад. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) снижи прогнозата си за развитието на световната икономика, като прогнозира, че тя ще нарасне през 2019 г. с най-слаби темпове от три години насам и предупреди, че търговското напрежение от последните месеци ще доведе до допълнителни проблеми.

При второто си понижение за последните три месеца организацията обвинява за негативния тренд преди всичко понижаващото се потребление в Европа и неотдавнашните сътресения на финансовите пазари. Фондът прогнозира глобален растеж от 3,5% за тази година, под предишната прогноза за 3,7% от октомври и под ръста за 2018 година, предава Bloomberg.

Прогнозата е може би по-оптимистична от тази на много инвеститори, които открито се страхуват, че глобалната икономика ще се забави, начело с тази на САЩ. Фондът остави прогнозите си за САЩ и Китай непроменени и дори предвижда увеличение на световната експанзия до 3,6% през следващата година.

Въпреки това рисковете „се накланят надолу“, се казва в доклада на МВФ, който бе публикуван няколко часа, след като Китай показа най-бавната си експанзия от последното тримесечие на 2009 г. насам. Той ще постави тона за срещите в рамките на Световния икономически форум в Давос тази седмица.

„Важно е да се направи преглед на многото нарастващи рискове", казва Гита Гопинат, новият главен икономист на фонда.

Сред заплахите, цитирани в доклада, са допълнителните мита, подновеното затягане на финансовите условия, Brexit „без сделка“ и по-сериозно от очакваното икономическо забавяне в Китай.

Сред най-големите икономики най-сериозна ревизия е направена за Германия, за която МВФ предвижда ръст от 1,3% за тази година, което е с 0,6 процентни пункта по-малко от прогнозата през октомври. Слабото потребителско търсене и линеещото фабрично производство след въвеждането на по-строги емисионни стандарти за колите са сред причините за новата прогноза.

Фондът също така понижи прогнозите си за Италия, като се позова на слабото търсене и по-високите разходи по държавните заеми, както и на Франция, където протестите на „жълтите жилетки“ са се отразили негативно на икономиката. Като цяло за еврозоната се очаква ръст от 1,6% за тази година, което е с 0,3 пункта по-ниско от предишната прогноза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Бързият ръст в цената труда без сериозен ръст на производителността е най-важният критерии за ръст на инфлацията според теориите на Кейнс, Филипс, Грийнспан и останалите подобни на тях икономисти. Този феномен определено се наблюдава у нас заради резкия спад на конкуренцията на пазара на труда, а това може да доведе само инфлация. Не толкова силно се усеща това в Западна Европа, но е въпрос само на време да ни последват имайки в предвид, че Германия има по-ниска раждаемост даже от нас. Този ръст няма да доведе до растеж на покупателната способност обаче и комбиниран със спад на потреблението и печалбите ще създаде неизбежно стагфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
За да питаш това, или не си живял по времето на Жан Виденовата инфлация или помниш от ден до пладне.Моята заплата бе около 400 000 лв. и нещо (по памет) + часпром.Като махнаха 3 нули, стана 400.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 4
al64ad
преди 5 години
ръст и на цената на труда казваш....при стагфлация ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Колкото и манупулации да се правят от ЦБ стагнацията вече е факт, въпрос само на няколко години е тя прерасне в стагфлация, и то не каква да е а глобална стагфлация. За прът път от 70-те години предстои да видим срив в цените на акциите, имотите и облигациите комбинирано с колосален ръст на потребителските стоки, горивата и труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
Grosss
преди 5 години
Като гледам как се манипулират пазарите ,абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Ако МВФ продължава да дава грешни съвети на държавите, скоро ще банкрутира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Ако МВФ продължава да дава грешни съвети на държавите, скоро ще банкругира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Grosss
преди 5 години
Прогнозата е за ръст,слаб,анемичен ........но не и срив и рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
И кое е най-циничното?!БНБ: 1 млрд.лв. срив на инвестициите 40,9% под м.г.Над 90% от дошлото е Лукойл....Ей с'я русофобите да скачат к'ат Мтросов на амбразурата да обясняват необяснимото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 15
majnata
преди 5 години
Ами докато Европа си играе на санкции срещу Русия , "недемократичният" свят отива напред .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още