IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WhatsApp ограничава броя на хората, до които могат да се препращат съобщения

Целта е ограничаване на споделянето на фалшиви новини и дезинформация

17:27 | 21.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чат услугата на Facebook - WhatsApp, е започнала да ограничава броя на хората в глобален мащаб, на които едно съобщение може да бъде препращано, в опит да се бори с фалшивите новини и подвеждащата информация, така че да не стават вирусни в нейната платформа, пише Bloomberg.

Приложението е тествало ограничаването на препращането в Индия миналото лято, като то е било позволено на до петима реципиенти или групи. Всичко това се случва на фона на разпространението на слухове и фалшиви видеа в мрежата на WhatsApp, които са свързани с насилието в страната.

“От днес WhatsApp ще въведе тази промяна глобално”, коментира говорител на компанията. “Това ще продължи да помага на WhatsApp да остане фокусирана върху чатовете с близки контакти”.

WhatsApp твърди, че мерките значително ограничават препращането на съобщения по света, а компанията ще продължи да оценява ефекта от тези промени.

Facebook, която притежава WhatsApp, е обект на критики от целия свят за ролята ѝ в разпространение на фалшиви новини и дезинформация през последната година в частност.

Социалната мрежа е разследвана в няколко страни за това, че е позволила данните на милиони от нейните потребители да се окажат в ръцете на Cambridge Analytica - консултантска компания, работила по кампанията на Доналд Тръмп за избирането му за президент на САЩ през 2016 г.

В Азия по-конкретно Facebook е изправена пред критики, че не е направила достатъчно, за да спре разпространението на насилие в Мианмар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още