IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия става единствен глобален производствен център за изтребителите F-16?

Компанията Lockheed Martin се конкурира с Boeing, Saab и Dessault Aviation за доставка на 115 бойни самолета на индийските ВВС

23:28 | 21.01.19 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Lockheed Martin вижда потенциален износен пазар на стойност над 20 млрд. долара за изтребителите си F-16 от завод за сглобяване в Индия, който предложи да създаде, за да спечели голяма военна поръчка в страната, съобщи ръководител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Американската компания се конкурира с F/A -18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault Aviation, Eurofighter Typhoon и руски самолет за доставката на 115 бойни самолета на индийските военно-въздушни сили в сделка на стойност над 15 млрд. долара.

Lockheed Martin е предложила да мести производствената си линия на F-16 от САЩ в Индия, което би дало най-големия тласък на проекта „Произведено в Индия“ на премиера Нарендра Моди за създаване на отбранителна индустрия и генериране на работни места за хиляди младежи, които навлизат на трудовия пазар всеки месец.

Вивек Лал, вицепрезидент на отдела за стратегическо и бизнес развитие в Lockheed, заяви пред Ройтерс, че компанията ще превърне Индия в единствения си глобален производствен център за F-16, който ще отговаря на изискванията на индийската армия, както и на чуждестранните пазари.

„Към момента търсенето извън Индия надхвърля 200 самолета. Стойността на първоначалните програми за придобиване вероятно ще надхвърлят 20 млрд. долара“, заяви Лал.

Бахрейн и Словакия избраха изтребителите F-16 Block 70, които са били предложени на Индия, отбеляза Лал. „Водим преговори с България и още десет страни. Наблюдаваме нещо като възраждане на F-16”, допълни той.

Очаква се индийското министерство на отбраната да обяви интерес в идните няколко месеца, последван от искане за предложения в дълъг процес за сключване на договор за доставка на изтребители на военно-въздушните сили.

Индийската армия съобщи, че иска 42 ескадрили, или около 750 самолета, които да я защитават от Китай и Пакистан. В момента тя разполага със стари руски самолети като МиГ-21, използвани за първи път през 60-те години, които скоро излизат от употреба. Така че страната може да разполага само с 22 ескадрили до 2031 г., предупредиха официални представители.

Лал заяви, че планът за преместване на завода за F-16, който сега се намира във Форт Уърт, щата Тексас, няма да навреди на една от основните цели на американския президент Доналд Тръмп за връщане на производството в Америка.

Заводът в Тексас се използва за производството на петото поколение F-35 Joint Strike Fighter, към който преминават американските военно-въздушни сили.

Лал заяви, че дейността извън САЩ ще продължи, дори ако производството на F-16 се премести в Индия и се окаже, че целите на стратегиите „Произведено в Индия“ и „Да направим Америка велика отново“ не си противоречат.

Lockheed е избрала Tata Advanced Systems за свой индийски партньор за предлагания завод на F-16 и миналата година обяви, че съвместното им дружество ще произвежда крила за самолетите в Индия независимо от това дали получи поръчката на индийската армия.

Припомняме, че миналата седмица българският парламент разреши на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16 за военно-въздушните ни сили. Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 7
Longin
преди 5 години
пропадналата индийска поръчка и джойнт вентчер не е за Су-35, ама за супер дупер прехваления ПАК ФАк, пето поколение, наречен също Су-57 - хартиено превъзхождащ по всичко аналогово и безаналогово(но не и цифрово!) американския раптор (от 1997), с леко краднат от него (~80%) дизайн , вектори, тяги, вся и все... обаче след като за 15 години успяха да произведат едва 5-6 бройки-прототипа със стари и по-тежки приспособени двигатели... а новия двигател все закъсняваше и така и не дойде, и поради други 'непреодолими' проблеми - Индия си би камшика от сделката, а ПАК ФАк-а го пенсионираха преди да е влезал в серийно производство... и сега ще скочат лъвски направо в шестото поколение изтребител, което никой не се съмнява че ще отново чудото-на-чудесата на Военно-Космическите Силиназдраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
и последно България ше си купи индийска стока ли бе ... за толкоз милЯрди ... ама я дай за газа в Чеаня да приказваме ...и за Русия естествено ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
България, която напредва в процеса на придобиване на F-16 Блок 70, може да бъде уверена, че ще разполага с доказана, усъвършенствана и модерна система изтребители, която ще гарантира десетилетия на оперативна съвместимост в рамките на конфигурация от стотици самолети, споделяна от военновъздушните сили на много страни от НАТО, каза Робинсън. Новият завод в Грийнвил, щат Южна Каролина, САЩ, скоро ще започне производството на F-16 блок 70 за Бахрейн и Словакия. Това е и мястото, където ще бъдат произведени самолетите за България. В него се използва същото оборудване и същата база за доставки с голям опит, произвели хиляди F-16 във Форт Уърт, щат Тексас, като по този начин се елиминират рисковете, свързани с производството на новите самолети........Тъпоглавчо, хващаш някакво парче статия и си редиш пасквилите. Не мога и няма да се занимавам да се за с тъпоглавчо като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 5 години
Иначе, ключето от бараката е тук: "... изискванията на индийската армия, както и на чуждестранните пазари." И какви ли са тези изисквания? Да не би за други, различни от произведените в Грийнвил, щата Южна Каролина цени на самолетите? Щота стана ясно, че офертата на янките доста надхвърля зададената от България сума от 1.8 млрд., а сделката требва да стане на всяка цена...! Явно, че от Локхийд са му намерили цаката - евтин индиански труд от ръцете на "...хиляди индийски младежи..." ... някога... там, в бъдещето... Като за "специални клиенти"... :lol: "Нормалните" ще летят на Ф-35... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 5 години
Аз не пиша пасквили, а коментирам фактите, изложени в статията:"Вивек Лал, вицепрезидент на отдела за стратегическо и бизнес развитие в Lockheed, заяви пред Ройтерс, че компанията ще превърне Индия в единствения си глобален производствен център за F-16, който ще отговаря на изискванията на индийската армия, както и на чуждестранните пазари....Към момента търсенето извън Индия надхвърля 200 самолета. ......Бахрейн и Словакия избраха изтребителите F-16 Block 70, които са били предложени на Индия, отбеляза Лал. Водим преговори с България и още десет страни. Наблюдаваме нещо като възраждане на F-16, допълни той."Пасквили пишете вие - безработните мишки, които си трепате работното време в чичко Гугъл и в писане на глупости за Русия. И съм сигурен, че го правите безплатно, щот не знаете как да си поискате, а и за такава пещерна русофобия плащат само в Украйна, и то в натура - раздават безплатни камуфлажни дрехи ... :lol:Аз имам кого да питам, когато нещо не ми е ясно - мога да си плащам за истинска информация и професионални съвети... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Защо им е F-16? В България половината от новородените са ***. Та пак питам, защо им е Ф-16?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 12
Спящият бик
преди 5 години
Важното е да не даваме авансово пари. Пък че нямало да се возим веднага на нови самолети - голям праз! И с 10 самолета и с 2 сме пак същия нулев фактор. Истината е в правилния политически избор и колективната защита - оттам само можем да разчитаме на някаква сигурност срещу руска агресия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Самолетите за България ще бъдат произведени в Грийнвил щата Южна Каролина, заедно с тези за Словакия и Бахрейн. PS Когато нещо не ти е ясно питай Гугъл или фактолога на сайта, а не пиши пасквили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 5 години
Като изключим пълната липса на каквато и да било информация в статията за руско-индийските отношения във военната област, а те са от десетилетия и традиционно солидни, както и менталните екскременти по-долу в коментарите на дежурните експерти по Русия - те, както Мирча Кришан успяват от всяка тема да си докарат извода за съдържанието на вода в краставицата, разбирай - нищожеството на Русия, начи от статията хартисват два големи въпроса:Първият е още в заглавието, или по-скоро в явно недостатъчно набиващият се в очи въпросителен знак накрая, но всъщност показвайки безспорната хипотетичност на тезата, но най-вече вторият:Кога България може да очаква своите F-16, които са още само проект и трябва да се произведат в завод, който е още само идея...? И то в Индия - държава, богата на идеи, но с население, в голямата си част живеещо без електричество и течаща вода...Щото единственото сигурно нещо, написано в статията е:"Очаква се индийското министерство на отбраната да обяви интерес в идните няколко месеца, последван от искане за предложения в дълъг процес за сключване на договор..."Като вземем предвид как се работи с индийските власти, изхождайки от опита в съвместни проекти на руснаци и французи, най-вероятно и ние ще дочакаме нашите "Блок 70" някъде около тържествата по отбелязване на 100-годишнината от раждането на този легендарен самолет, разперил криле за сефте през 1974 г.Честито на българската бойна авиация! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
Kikaha2
преди 5 години
това е глобален план на Индия за завладяване на света.....както знаем навсякъде по света има роми, които идват от къде - от Индия..... и като въоръжат всеки ром с по един Ф16 да защитава Родината , какво става ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още