IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия става единствен глобален производствен център за изтребителите F-16?

Компанията Lockheed Martin се конкурира с Boeing, Saab и Dessault Aviation за доставка на 115 бойни самолета на индийските ВВС

23:28 | 21.01.19 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Lockheed Martin вижда потенциален износен пазар на стойност над 20 млрд. долара за изтребителите си F-16 от завод за сглобяване в Индия, който предложи да създаде, за да спечели голяма военна поръчка в страната, съобщи ръководител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Американската компания се конкурира с F/A -18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault Aviation, Eurofighter Typhoon и руски самолет за доставката на 115 бойни самолета на индийските военно-въздушни сили в сделка на стойност над 15 млрд. долара.

Lockheed Martin е предложила да мести производствената си линия на F-16 от САЩ в Индия, което би дало най-големия тласък на проекта „Произведено в Индия“ на премиера Нарендра Моди за създаване на отбранителна индустрия и генериране на работни места за хиляди младежи, които навлизат на трудовия пазар всеки месец.

Вивек Лал, вицепрезидент на отдела за стратегическо и бизнес развитие в Lockheed, заяви пред Ройтерс, че компанията ще превърне Индия в единствения си глобален производствен център за F-16, който ще отговаря на изискванията на индийската армия, както и на чуждестранните пазари.

„Към момента търсенето извън Индия надхвърля 200 самолета. Стойността на първоначалните програми за придобиване вероятно ще надхвърлят 20 млрд. долара“, заяви Лал.

Бахрейн и Словакия избраха изтребителите F-16 Block 70, които са били предложени на Индия, отбеляза Лал. „Водим преговори с България и още десет страни. Наблюдаваме нещо като възраждане на F-16”, допълни той.

Очаква се индийското министерство на отбраната да обяви интерес в идните няколко месеца, последван от искане за предложения в дълъг процес за сключване на договор за доставка на изтребители на военно-въздушните сили.

Индийската армия съобщи, че иска 42 ескадрили, или около 750 самолета, които да я защитават от Китай и Пакистан. В момента тя разполага със стари руски самолети като МиГ-21, използвани за първи път през 60-те години, които скоро излизат от употреба. Така че страната може да разполага само с 22 ескадрили до 2031 г., предупредиха официални представители.

Лал заяви, че планът за преместване на завода за F-16, който сега се намира във Форт Уърт, щата Тексас, няма да навреди на една от основните цели на американския президент Доналд Тръмп за връщане на производството в Америка.

Заводът в Тексас се използва за производството на петото поколение F-35 Joint Strike Fighter, към който преминават американските военно-въздушни сили.

Лал заяви, че дейността извън САЩ ще продължи, дори ако производството на F-16 се премести в Индия и се окаже, че целите на стратегиите „Произведено в Индия“ и „Да направим Америка велика отново“ не си противоречат.

Lockheed е избрала Tata Advanced Systems за свой индийски партньор за предлагания завод на F-16 и миналата година обяви, че съвместното им дружество ще произвежда крила за самолетите в Индия независимо от това дали получи поръчката на индийската армия.

Припомняме, че миналата седмица българският парламент разреши на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16 за военно-въздушните ни сили. Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 8
TomaNeverni
преди 5 години
седят си два soрosoidа на работа ,пият си кафето и чаткат взаимно простотии и лъжи , лъжи и недомислици.Ама какво значение има ,че си нямат хал хабер от всичко дето пишат-за бонуса важно е количеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 5 години
"аз си мислия и за прословутите С300 и С400 в Сирия."---------------------------------значи и двата ПВО комплекса са много добри . остави настрана троленето сега за руски/американски и пр. и двата комплекса са на едно ниво с израелските такива разработки , финландските , италинанко-френски , американски . не са никак по-назад . да , сделани са , но вършат добре това за което са предназначени .а за израелците :))) .... БГ и Израел са в НАТО . тук имаше едно голямо учение септември-октомвти 2017 година , с участието на Миг-29 , Ф-15 , Ф16 и въпросните С-300 . отварям скоба - България и Гърция са единствените натовски държави с С-300 . та са тренирали преодоляване на С-300 и С-400 и борба с Миг-29 , очевидно успешно . другите авиационни групи по света рядко водят реални бойни действия , но израелските постоянно се бият със съседите им , доколкото ми е известно досега не са загубили боен самолет в реални дейстивия повече от 30 години ... а за Су-35 в Индия си абсолютно прав , и за бойната им техника като цяло също , много дефекти и евтина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
Valentin13
преди 5 години
абсолютно прав си, правилно трябва да се казват фактите. а за Чеченската история има развитие - В компании Газпром межрегионгаз Грозный заявили, что сумма в девять миллиардов рублей не была указана в решении суда о списании долгов жителей Чечни за газ. Об этом сообщает ТАСС со ссылкой на заместителя генерального директора по реализации газа компании Рустама Амерханова. Така, че битката започва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Разработката бе за СУ-57 който руснаците искаха да представят като самолет 5-то поколение, а всъщност е 4+. Бартера срещу кокосово масло е с Индонезия. Сумата която съда на Чечня е опростил е 9 000 000 000 рубли. Мислим в една посока, но аз съм фактолог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
Русия чрез корупция и шантаж продаде на Индия цял самолетоносач. Пусна на когото трябва засукана рускиня направи му компромат, даде му и доста пари и така изнудиха Индия да заплати 1 000 000 000 долара повече от предварително договореното. Понеже си специалист по "безаналоговото" и "уникално"руско оръжие моля да ме просветиш каква точно е функцията на Панцир-а? Според зевзека Лесная чудь от руските сайтове, руските ракети летят срещу израелската и.....нищо. "Привет, привет" и отлитат по тяхна си работа. Та въпроса ми е това да не би да са някакви церемониални фойерверки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 17
Valentin13
преди 5 години
аз си мислия и за прословутите С300 и С400 в Сирия. Изрел си прави каквото си иска там и никой не може да му противостои. Има два варианта - или тези руски системи са пълни *** или руснаците ги е страх да ги включат, че ще почнат да си самосвалят своите таралясници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 14
Valentin13
преди 5 години
аз пък се сещам, че имаше съвместен център за разработка и производство на СУ 35, Индия и Русия. След това индийците се оттеглиха като разбраха, че руснаците вдигат много шум за нещо, което го няма, т.е. руска добра технология. Руснаците наскоро ги изгониха и от Египет заради непрекъснато дефектиращи хеликоптери. А с Малайзия правят бартер - самолети срещу кокосово масло. Путин ще остане в историята като провален и най-слаб от всички руски владетели в историята. Миналата седмица Чечня си самоопрости 6 милиарда дългове на домакинствата за газ. Какво ли следва ?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Няма журналисти, има пропагандисти!Не били компюри, а компоти и не сме ги изнесли, а са ни ги върнали.Преди месеци голямата им супер сделка за изтребители Рафал (френски) гръмна супер яко заради банална корупция.Като чуя сделка за оръжие с янки се сещам или за нагъл натиск, или за супер корупция - възможно и 2-те!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 5 години
Какви ескадрони бе, мили дами. На български се казва ескадрила когато става дума за самолети или кораби. Ескадрон се използва за коне. Като нямате пари за свестни преводачи и редактори, поне давайте връзка към оригиналната статия, за да разберем за какво става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още