IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 души са разпитани по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК

Силистра е първенец по брой на фиктивни инвалидни пенсии, разкри прокуратурата

09:36 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ в коментар на проверката на злоупотребите със системата на ТЕЛК по разпореждане на премиера.

Вчера стана ясно, че прокуратурата се готви да повдигне обвинения заради получаване на инвалидни пенсии с фалшиви документи. 

Усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи, какви документи трябват за ТЕЛК. Положението, по думите му, е трагично.

Гешев каза, че област Силистра е първенец по брой на фиктивни инвалидни пенсии.

Там няколко посредници обикалят и срещу 600 лв. предлагат решения за придобиване на ТЕЛК. Създава се впечатление, че цели села са с инвалидни пенсии, 1/2 до 1/3 от хората в села в Силистренско са с инвалидни пенсии, каза Гешев.

Средствата за такива пенсии са 1,7 млрд. лева, но щетите са много по-големи. Парите не отиват при хората, които наистина имат нужда от тях, тъй като се ползват с различни социални услуги.

По думите му в основата на проблема е невъзможността НОИ да контролира разходваните на средствата от Трудово-експертните лекарски комисии.

Проверката на злоупотребите със системата на ТЕЛК и НЕЛК, по разпореждане на премиера, е показала "ужасяващи" практики по думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщава БНР.

Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт. Съществуват и процеси в държавата, които се използват като схеми за източване на средства от НОИ и НЗОК, обяви на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Извършени са проверки и е направен наказателно-правен анализ на документи за престъпления, свързани с получаването на инвалидни пенсии ТЕЛК и социални услуги. Схемата работи с фалшиви документи и е свързана най-вероятно с други престъпления, смята Гешев.

Анализът е започнал преди месец, като първите проверки са били в региони, които НОИ е посочил като такива с особено високо впечатляваща инвалидност.

Още по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още