IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите искат да делят поравно разходите за осигуровки с работниците

С промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори, предлага Васил Велев

13:40 | 22.01.19 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васил Велев.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Васил Велев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. 

За целта, с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНР.

"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общия разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония, и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът".

Така според Велев в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени:

"Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая, не става дума за ощетяване на някой или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията".

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.

Идеята осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници е старо предложение на АИКБ, което организацията се опитва да прокара от години.

Днес работодателите напомниха и за друго свое искане – да не плащат първите три дни за временна неработоспособност, а само един.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 3
Дядо Коледа
преди 5 години
Като гледам как пишеш с правописни грешки, не завиждам на този, който те е взел на работа. Трябва краката да му миеш и след това водата да му пиеш, че изобщо ти е дал хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Явно ти плащат твърде малко, за да не ти пречат 10% отгоре. Или те осигуряват на измислена сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 42
s3
преди 5 години
Нормално е да се дели по равно, все пак индустриалния бизнес у нас е натоварен с много разходи. Индустрията поема и част от задълженията на държавата и плаща болничните на работниците си за първите 3 дни, макар и не в пълен размер, което от временна мярка се оказа много сполучливо попадение. Затова е нужно и работниците да отстъпят пред индустриалния капитал и да поемат и те повече от задълженията и осигуровките, за да се облегчи бизнесът от задълженията които е поел за сметка на държавата и така всички ще облегчаваме държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
Дядо Коледа
преди 5 години
"Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората" . Точно така, ако не дай се боже се приеме, нетните доходи на работниците ще намалеят, както и разходите за осигуровки на работодателите . Сега съотношението е 60% за работодател и 40 за работник, ако се приеме 50 на 50 , се прехвърля част от тежестта на разходите от работодателя на работника в размер на 10% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
Тава е
преди 5 години
Стига! Милиони работещи получават едно, а са осигурени на друго! Работодателят трябва да плаща една сума, а осигуряващият се решава и внася всички задължения към държавата. Тъка всяко физическо лице е и юридическо, със всички последствия! Ще се повдигнат приходите в почти всички фондове, ще намалеят скритите приходи на работодателите, работещите ще се сърдят на себе си за ниската пенсия.... ще се вдигне т.н. минимална заплата и минимална пенсия.... и когато не създава принадена стойност юридическото лице ще си върне ДДС, ако не укрива доходи! Това е инвестиция в бъдещето, а БИЗНЕСЪТ търси бързи свръх печалби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 1
bstoyano
преди 5 години
За работещите е важно да се изясни кой ще плаща първите дни на болничния и също да се отмени порочната практика за частично плащане през първите дни. Да не би през първите месеци да плащаме частично здравноосигурителните си вноски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още