IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова настоява за пълната забрана на двойните стандарти при храните

Огромни икономически интереси стоят зад двойните стандарти при храните и напитките, заяви омбудсманът в Брюксел

15:12 | 22.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Зад различното качество и съдържание на храните и напитките в Европейския съюз (ЕС0 стоят огромни икономически интереси. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред комисията по петициите на Европейския парламент днес в Брюксел, цитирана от БТА.

По нейни думи тази практика съществува отдавна и е разпространена в целия ЕС. Манолова отбеляза, че това засяга тежко правата на гражданите и въпроса за равенството и еднаквото отношение към потребителите. Това е обидна и дискриминационна практика, добави тя.

Омбудсманът посочи, че част от производителите са прекратили тези нечестни действия и добави, че днес комисията на ЕП по вътрешния пазар и защитата на потребителите е приела с огромно мнозинство да преговаря по предложението на Европейската комисия за законодателни промени срещу разликите в храните и напитките.

Тя изрази надежда въпросът да намери решение до изборите за евродепутати през май. Манолова изказа опасение, че предложението на ЕК съдържа възможност за допускането на "несъществени отклонения в съставките и качеството на храни" с една марка. Това би било възможност за заобикаляне на забраната за двойните стандарти, поясни омбудсманът. 

Ще продължим да настояваме за пълната забрана на двойните стандарти, заяви Манолова. Тя посочи, че съществуват съмнения във възможностите и смелостта на националните надзорни служби да преследват и наказват злоупотребите.

В последвалите изказвания на евродепутати Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) настоя като гражданин и представител на България съответната петиция да остане отворена. Момчил Неков (социалисти и демократи, БСП) определи като възможно най-силната подкрепа днешното решение по преговорната позиция на ЕП. Той настоя за по-строги наказания при установени нарушения на изискването за еднакво съдържание на храните и напитките в ЕС под една марка.

Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) отбеляза, че институциите на ЕС чуват и действат, когато проблемът е ясно посочен. Той също настоя петицията да остане открита. Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) подкрепи това предложение и заяви, че се изпълнява основната задача към европейските граждани - проблемите им да бъдат решавани от институциите на ЕС.

Председателят на комисията по петициите Сесилия Викстрьом коментира, че различното съдържание в храните и напитките е напълно нечестно. Тя съобщи, че петицията ще остане отворена, което означава, че парламентарната комисия продължава да следи въпроса с готовност за намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
и къде го "свободният избор" според посланиците. Има ли "оригинална" кола? разбира се на друга цена.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Тази сутрин гледах техни превъзходителства посланиците на Германия и Франция при Хекимян.Той им зададе въпроса за двойните стандарти при храните.Отговорът им, макар и непряк, беше с насока - има свободен пазар, има избор - или купуваш, или не.Аз така и правя. От години не пия Кола(Пепси и Кока), отдавна им развалиха качеството. Нищо лично, но продаваната в БГ няма нищо общо с оригинала.Това е само един от много продукти, списъкът с отписаните е дълъг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още