IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият завод за автономни коли в света ще се появи в Мичиган

Поделението Waymo на Google ще изгради производствен център с до 400 служители

08:38 | 23.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Waymo&nbsp; &nbsp;&nbsp;</em></p>

Снимка: Waymo    

Waymo разширява присъствието си в Мичиган, щата, който е синоним на автомобилната индустрия в САЩ. Поделението за автономни автомобили на Google съобщи във вторник, че планът му за изграждане на производствен център с площ 200 000 квадратни метра и с до 400 служители през следващите пет години е бил одобрен от корпорацията за икономическо развитие на щата. Това е знак, че Waymo се интересува от по-голям контрол върху производствения си процес, докато развива бизнеса си с автономни превозни средства.

Мичиганската корпорация за икономическо развитие е одобрила стимули в размер на 8 млн. долара на компанията за изграждането на нейния производствен завод в щата, съобщава The Detroit News. Съгласно сделката Waymo се съгласява да създаде минимум 100 нови работни места в щата, но ще получи стимул от 8 милиона долара само ако надхвърли този минимум и създаде до 400 работни места. Общата инвестиция в съоръжението ще бъде 13,6 млн. долара, пояснява щатският орган.

Компанията, базирана в Калифорния, твърди, че търси терен до 200 000 квадратни метра за леки производствени съоръжения в няколко района на града. Джереми Уеб, старши мениджър по бизнес развитие в Michigan Economic Development Corp., заяви, че компанията води преговори с няколко собственика на подобни площи, въпреки че все още не е подписала договор за наем.

Според договорката заводът трябва да започне дейност до края на 2021 г. с поне 100 нови служители. Waymo може да създаде до 400 работни места в региона до 2025 г.

В публикация в корпоративния си блог Waymo заяви, че ще се стреми да наеме инженери, оперативни експерти и координатори. „Това ще бъде първата фабрика в света, която е 100%, посветена на масовото производство на автономни превозни средства [ниво 4]", поясняват от компанията.

Waymo ще работи и с канадския доставчик за автомобилната индустрия Magna, за да помогне за интегрирането на системата за самостоятелно управление на компанията в своята флотилия с екип, нает изключително за тази дейност. Magna работи и с компанията за споделени пътувания Lyft по нейния проект за самостоятелно движещи се коли.

Разбира се, Waymo всъщност не изгражда самите автомобили, а само хардуера и софтуера, които позволяват на тези автомобили да се движат самостоятелно. Компанията има сделки с Fiat Chrysler и Jaguar Land Rover за закупуване на превозни средства от двете компании – минивановете Chrysler Pacifica и електрическите джипове Jaguar I-Pace, които след това се модернизират от екипи за съвместен инженеринг, за да станат автономно движещи се.

Днес миниваните Pacifica се произвеждат в завод на FCA в Уиндзор, Онтарио, на една река разстояние от Детройт. След това те се изпращат до технологичен център в Нови, Мичиган, където те се оборудват със софтуер за възприемане на околната среда, камери, сензори и друго оборудване, което им позволява да се движат автономно. Заводът в Нови, който беше открит през 2016 г., има едва 20 служители. Сега автомобилите ще бъдат изпращани в новото производствено съоръжение за монтаж и преоборудване след откриването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още