IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата остават инвестиционна цел в Норвегия въпреки наложените ограничения

Очаква се по-късно през годината правителството да разгледа промяна в забраната за инвестиции в компании, получаващи поне 30% от своите приходи от въглищата

11:31 | 17.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият норвежки суверенен фонд, който разполага с приблизително 1 трлн. долара, е увеличил своята експозиция към запасите от въглища въпреки забраните, които бяха наложени по отношение на инвестициите в изкопаеми горива, разглеждащи се като един от основните катализатори на глобалното затопляне, съобщава Bloomberg. 

Тази констатация е поредната илюстрация на това как забраната, която ограничава инвестициите в компании, получаващи поне 30% от своите приходи от въглища, все пак позволява инвестиции в дружества като Glencore Plc и BHP Group Ltd.

Опозиционни политици и природозащитни групи призоваха Норвегия да „затвори“ тази вратичка в закона, която позволява подобни инвестиции. По-късно през годината правителството ще обсъди този проблем и ще реши дали да затегне още повече ограниченията.

Норвежкият парламент реши да наложи забрана на инвестициите във въглища още през 2015 г., но от края на същата година до декември 2017 г. делът на миннодобивни компании, в които фондът е инвестирал, се е увеличил с 10%, показват данни на британската агенция InfluenceMap.

Анализът показва още, че норвежкият фонд е изминал дълъг път за премахване на всички инвестиции във въглищата до момента, в който парламентът налага забраната.

в1 в1

От фонда подчертават, че ограничението все още позволява да бъдат извършвани инвестиции в някои от най-големите въгледобивни компании в света, тъй като тяхната продукция е по-ниска от наложените като праг 30%.

Правителството трябва да вземе под внимание това проучване, посочва Свен Роалд Хансен, представител на опозиционната Партия на труда, най-голямата група в парламента на Норвегия.

От норвежкото министерство на финансите отказват да коментират този доклад, докато фондът заяви, че ще се съобрази с всяко едно решение на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
хммм ... има леко преиграване с въглищата понякога . засега са незаменими в две основни производства касаещи нашата цивилизация и които се пропускат покрай цялата какафония около въглищните централи ...ЖЕЛЯЗОТО , няма да коментирам приложението му и необходимостта за света ни ... една модерна доменна пещ може да произвежда в непрекъснат денонощен цикъл до 12000 тона *** на ден , за което са необходими 19000 тона желязна руда и 4000 тона кокс . през 2017 година е излято около 1,6 млрд. тона желязо :))) , като в 74% от това количество са ползвани въглища . аз не виждам как може в близко бъдеще да се изключи коксът от производството на желязо ...ЦИМЕНТ , също няма да коментирам приложението му . за производството на 1 тон цимент са необходими около 200кг въглища . през 2017 са произведени около 4,6 млрд. тона цимент . също и тук не виждам как ще се изключат въглищата от това производство ...затова е много важно да успеем да изключим въглищата поне от производството на електричество . там се вижда как това може да стане . е , теменужка каза че тука няма да го правим , щото ни е по-лесно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още