IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набирането на капитал от петролните компании в САЩ с рязък спад

Тенденцията може да доведе до отслабване на производството през 2019 г.

12:58 | 23.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите в американския петролен сектор не са продали нито една облигация от началото на ноември, показват данни на финансовата платформа Dealogic, които бяха представени на фона на продължаващото поевтиняване на суровината на стоковите пазари. От данните става ясно, че след рекордния бум в производството на американски суров петрол през 2018 г. ръстът по всяка вероятност ще бъде по-слаб през тази година, посочва в. Financial Times.

От американската Администрация за енергийна информация (EIA) прогнозират, че между декември 2018 г. и декември 2019 г. производството на „черно злато“ в САЩ ще расте с по около 500 000 барела дневно. Това ще представлява значително понижение спрямо растежа от 1,8 млн. барела дневно през предходните 12 месеца.

Американската шистова индустрия разчита в голяма степен на дълга, за да финансира растежа си. Компаниите в сферата на проучвателната и добивната дейност са успели да наберат около 300 млрд. долара от емитиране на облигации през последните 10 години.

Но с понижаването на цените миналия октомври този източник на средства започва да отслабва, като през същия месец са осъществени само три продажби на облигации и нито една от ноември досега, посочват от Dealogic.

Американският лек суров петрол поевтиня значително спрямо своя пик от 76 долара за барел в началото на октомври до 42 долара за барел около Коледа, преди да се възстанови до около 53 долара за барел тази седмица.

Според Кен Монаган от Amundi Pioneer увеличаването на доходността по облигациите на компаниите в петролния сектор е отказала потенциалните купувачи. „Никой не иска да емитира дълг освен ако не се налага“, посочва още Монаган.

Ниските цени на акциите на компаниите от сектора също пречат на набирането на капитал. Емитирането на акции на фирми, занимаващи се проучвателна и производствена дейност, се забавиха рязко, като през последните четири месеца са били набрани едва 157 млн. долара от продажба на акции.

От октомври секторният индекс на S&P в производството и добива отбелязва спад от 29%. В същото време от над година не е имало първично публично предлагане (IPO) на газова или петролна компания, а тези, които имат такова намерение, по всяка вероятност ще изчакат пазарите да се възстановят.

С ограничаването на притока на нов капитал и намаляването на паричните потоци заради по-ниските цени на суровината, произвеждащите петрол компании по всяка вероятност ще трябва да ограничат плановете си за нови сондажи и кладенци. Броят на платформите в САЩ, които отварят петролни кладенци, вече намаля с около 8% от ноември насам и в момента възлиза на 889 по данни на S&P Global Platts Analytics.

Към момента компаниите с най-голям достъп до капитал за големите международни петролни групи, голяма част от които очакват ръст в производството си. От Chevron съобщиха миналия месец, че близо една четвърт от планираните капиталови разходи за тази година в размер на 20 млрд. долара ще отидат в Пермския басейн в Тексас и Ню Мексико, както и за други шистови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Нужда имат те,, ама сигурно усещат че, в каквото от наличното при тях да вложат, ефектът не ще си заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
на другаря Тръмп де.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Другаря Путин трябва да даден на другаря Трънпнай-високото руско отличие!Агента с партизанско име дедо Дони с тоя Shut Downе на път да изключи цялата държава без 1 изстрел :)Нова Путин не знам дали изобщо и да го е сънувал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още