IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco: Китай е една най-добре управляваните страни в света

Пекин обръща най-много внимание на трите Т. - Тръмп, Тайван и Технологиите, твърди Джон Стажински, вицепредседател на Pimco

21:16 | 23.01.19 г. 5
<p>
	Джон Стажински. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джон Стажински. Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият инвестиращ в облигации фонд в света Pacific Investment Management Company (PIMCO) счита, че Китай е сред най-добре управляваните страни в света, а китайската икономика – сред най-добре управляваните в света.

„Aмериканската икономика имаше 37 тримесечия на вътрешноикономически ръст. Китай има 40 години ръст. Те инвестират 40% от БВП годишно в икономиката. И това е една от най-добре управляваните страни в света“, казва в интервю за Bloomberg от Давос Джон Стажински, вицепредседател на Pimco.

Той припомня, че Пекин разполага с отлично управление на кадрите, при което всеки натрупва изключителен опит, преди да стигне до лидерски пост.

„Те знаят много добре какво правят. Така че всички вярваме, че китайското правителство знае какво прави. Въпреки това проблемите в контекста на глобализацията засягат начина, по който хората гледат на Китай. Страната все още има голяма бедност в селските райони. Това са 400 млн души и това е реален проблем. Но да не забравяме и, че Китай има вече проблем с разходите за производство. Можете да произвеждате по-евтино, по-малко скъпо, в Мексико“, поясни специалистът.

По думите му въпреки забавянето все пак китайската икономика ще расте „много добре“. 

„Когато говорите с един директор за неговата компания, разбирате как мисли директорът. Когато говорите за Китай, би трябвало да се насочите към въпроса как мисли китайското правителство за управлението на икономиката.  Докато всички тук говорят за забавянето и как то ще повлече... Всъщност са по-разтревожени за слона в стаята – отношенията между Китай и Америка по въпроса за... наричам ги Трите Т. - Тръмп, Тайван и Технологиите. Това е по-големият и по-дългосрочен проблем, за който хората повече се притесняват“, казва Стажински.

Цялото интервю гледайте във видео материала. 

Всичко от Давос следете тук!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
hob6
преди 5 години
"катастрофална китайска криза".Искаш да кажеш световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
QI91
преди 5 години
до 3Ами няма комунизъм, ама няма и капитализъм май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 5 години
в китай комунизъм няма от доста време, тъпчо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
.... мдам .... а това е комунизма другарки и другари !!! .... айде сега напред към 1986г. в България ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
Иван Митев
преди 5 години
Китай "е една най-добре управляваните страни в света" за възникване на катастрофална китайска криза. (Съществената причина за кризата е неправилната дейност на Китайската централна банка.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още