IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени на жилищата и ръстът на заетостта не радват холандците

Индексът на доверието на потребителите е на най-ниското си ниво от четири години

08:42 | 24.01.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холандските потребители приеха лошо повишаването на данъка върху продажбите, което доведе до най-бързия спад на доверието им от дълговата криза в Европа, съобщава Bloomberg.

Влошаването на настроенията през януари изпрати индекса на най-ниското му ниво от четири години. Спадът, който макар да съответства на влошените настроения в цяла Европа, контрастира значително с други показатели в Холандия – безработицата намалява, а цените на жилищата са рекордно високи.

Въпреки че външни фактори вероятно също оказват влияние, например сътресенията на фондовите пазари и по-слабата икономика на еврозоната, икономисти отдават отчасти по-лошите настроения на повишаването на данъка върху продажбите до 9% спрямо 6% в началото на годината. Правителството също така понижи данъците върху доходите, но увеличеният данък върху продажбите допринесе за усещането сред домакинствата, че ги изстискват и не се възползват в пълна степен от силната икономика.

Този проблем съществува и в други европейски страни, особено във Франция, където френският президент Еманюел Макрон е под натиск от протести, породени първоначално от планираното увеличаване на данъците. В Италия популисткото правителство се насочи към режим, отричащ строгите икономии, с цел да помогне на хората с по-ниски доходи.

„Хората ще получат чекове с по-високо заплащане тази седмица, но повечето фишовете са доста сложни и въпросът е дали хората ги сравняват с предходните месеци“, казва Нико Клене, старши икономист в ABN Amro in Amsterdam. „От друга страна повишаването на разходите за здравна застраховка, сметките за енергия и за ежедневни хранителни стоки може да създаде усещане от потребителите, че са по-зле“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
А, и ти нещо да си прочел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Пак не си разбрал., което е нормално за теб и както обикновено.Яйцата са от свободни кокошки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Изключително наивно да се сочи заетостта като успех без да се мисли за качеството на работните места и дали те носят достатъчно пари за водене на нормален живот. В Холандия както и в САЩ почти всички нови работни места са за минимални парички и няма никаква гаранция, че ще оцелеят дори след 1 година тези работни места. Освен това данните за заестостта са лъжливи, защото не се броят хората, които не си търсят работа, а нямат такава. И като капак на тази внимателно прикрита бедност растат цените на наемите и ипотеките. Лъжливите кенсиански опорки, които се повтарят всеки ден не работят, и 1 милион пъти да ги повторите няма да промените това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Интересна е връзката, която правиш между щастливите кокошки и робите. А, дали яйцата, които ядеш от щастливи кокошки, са от роби? Представям си какви мъжаги е имало някога по галерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Че кой нормален човек се радва на скъпи имоти? ... представям си следната реплила.. ей супер, цените станаха толкова скъпи че само с 50 годишен кредит мога да си ги позволя. .. ама що пък да не стана роб, робите са щастливи като кокошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Тежко е положението. Свършва хлябът и няма на какво да си намажеш хайвера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още