IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай направи поредна голяма чистка на онлайн информация

Стотици приложения са били премахнати и са спрени 733 уебсайта в страната

16:39 | 23.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският регулатор на киберпространството обяви днес, че е изтрил над 7 млн. единици онлайн информация, както и 9382 мобилни приложения. Освен това отправи критики към новинарското приложение на технологичния гигант Tencent за разпространяване на "обидна информация", предава Ройтерс. 

Администрацията за киберпространството на Китай посочва в изявление на уебсайта си, че действията са част от разчистването на неприемлива и проблемна информация. Операцията е започнала този месец. Същевременно властите са спрели 733 уебсайта. 

Регулаторът акцентира върху приложението за новини Tiantian Kuaibao на Tencent, посочвайки, че платформата е получила заповед да извърши промени, тъй като разпространява "вулгарна" информация, която е "вредна за интернет екосистемата". 

Tencent не е отоворила веднага на запитването за коментар. 

Освен това регулаторът критикува и Huaban, социална мрежа за споделяне на снимки, че носи "сериозни проблеми на екосистемата". Huaban обяви на уебсайта си, че нейната онлайн услуга временно е спряна за извършването на промени. 

Контролът над интернет в Китай се затегна под ръководството на президента Си Дзинпин - усилия, които бяха засилени от 2016 г. насам, тъй като управляващата Комунистическа партия се опитва да се справи с бума на дисидентите в социалните мрежи. 

През ноември регулаторът спря 9800 медийни акаунта в социални новини заради нарушения, включващи политически проблемна информация и фалшифициране на историята на Комунистическата партия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още