IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще коства ли кризата във Венецуела поста на Мадуро

Икономиката на страната, която разполага с повече петрол от Саудитска Арабия, се свива пет поредни години

08:32 | 24.01.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази страна разполага с повече петрол от Саудитска Арабия и е по-бедна от Колумбия. Някога една от най-богатите страни в Латинска Америка, днес Венецуела страда от недостиг на всичко - от тоалетна хартия до антибиотици и храна. От онези мрачни дни, когато покойният днес президент Уго Чавес започна да използва петролния бум, за да прокара социалистически път към просперитета, не само за бедните във Венецуела, но и в Латинска Америка, се наблюдава една сериозна спирала надолу.

Чавес почина през 2013 г., около година преди рязкото понижаване на цените на петрола. Неговият протеже и наследник, Николас Мадуро, укрепи властта си, докато опонентите му критикуват лошото управление, корупцията и политическото потисничество. Критиците в и извън страната се надяват Мадуро да бъде свален от власт, но поне досега не бе намерено решение, което да защити 30-е милиона души от Венецуела от по-нататъшните страдания, пише в свой анализ Bloomberg.

Доминираното от опозицията на Венецуела Национално събрание направи усилие да свали от власт 56-годишния Мадуро, след като той спечели нов шестгодишен мандат на изборите през май 2018 г., широко възприемани като нечестни. През януари органът обяви правителството на Мадуро за незаконно, одобри план председателят на събранието Хуан Гуайдо (35 години) да го замени в очакването на нови избори и предложи амнистия на всички военни и правителствени служители, които помогнат за свалянето на режима.

Мадуро отхвърли действията на Асамблеята, която бе лишена от власт през 2019 г. от Върховния съд, който до голяма степен е лоялен към президента. Два дни по-късно Гуайдо се обяви за държавен глава и Белият дом заяви, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява да го признае за временен президент на страната.

Икономиката на Венецуела се свива пет поредни години. Средният дневен добив на петрол намаля с около 1 милион барела през този период. Прогнозата е, че инфлацията ще достигне 10 млн. процента през 2019 г. Икономическата криза и репресиите срещу несъгласните накараха почти 3 милиона венецуелци да напуснат страната.

През 2017 г. една неправителствена агенция за оказване на помощ заяви, че повече от 11% от децата под 5-годишна възраст страдат от умерено до тежко недохранване, но Мадуро отхвърля хуманитарната помощ. Венецуела не изпълни задължение за част от своя дълг през 2017 г., а кредиторите настояват за плащането на повече от 9 млрд. долара като просрочени облигации.

САЩ и Европейският съюз наложиха санкции срещу страната за злоупотреби с човешките права, политически репресии и корупция. В класацията на най-корумпираните страни на неправителствената организация Transparency International Венецуела заема 169-то място от 180 държави.

Чавес, бивш десантник, затворен в продължение на две години, след като се опита да осъществи неуспешен преврат през 1992 г., беше избран за президент за първи път през 1998 г. и направи революция в политиката на Венецуела с огнена антиамериканска реторика. Той национализира хиляди компании или техните активи, намалявайки капацитета на страната да произвежда нищо друго, освен петрол.

Той насочи приходите към бедните и разшири влиянието на Венецуела в региона, раздавайки евтин петрол на съседните страни. Чавес използва широката подкрепа към себе си за превръщането на плуралистичната демокрация в до голяма степен авторитарна система.

Какво се случи след края на партито на петролния пазар вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 8
red6
преди 5 години
Ами като са си го избрали, да си държат Мадурото. Ние ще е добре да разкараме нашия Мадурко, преди да ги стигнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 9
многодобре
преди 5 години
...егати и дърветата сте дваминцата. Забравихте за "диктатора " Садам, забравихте за "диктатора" Кадафи ?...какво остана от този регион след демукратизирането му от хамериканците? ...не ми се мисли какво ще се случи, ако хамериканците си позволят волностите , които приложиха в Близкия Изток та дори и в Украйна. ...противниците им не са слаби пък им и писна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 19
khao
преди 5 години
Голяма част от населението на страната също го подкрепят---голяма част от населението вече емигрира, господин многотъп! Около една България за 3 години си би шута ! От Африка не бягат толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 22
Sakamano
преди 5 години
Външните наблюдатели почти единодушно обявиха изборите за нелигитимни. Изключенията са такива като тебе, дето са готови да подкрепят всяка ***, само защото е изгонил американски посланници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
многодобре
преди 5 години
...образовайте малко "изкуственият интелек" управляващ страницата , защо фамилията на президента на Венецуела е М а ду ро. ....а не мога да го видя исписан в текста по- долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 18
многодобре
преди 5 години
...човека гони американските посланици от страната и прекъсва дипломатическите отношения с америка / не, не е грешка америка ще се пише с малка буква, защото за пореден път се опитва да наложи своят интерес над суверенна държава / . Армията на страната подкрепя законно избрания президент Николас Мадуро. Голяма част от населението на страната също го подкрепят. Нали са си го избрали при провеждането законни избори и то под зоркият поглед на много външни наблюдатели. Провалът на американскита дълбока държава ще е близък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още