IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от българите още не са решили кой ще подкрепят за Европарламента

Три български партии ще имат сигурно представителство в Европейския парламент, показва проучване на изследователски център „Тренд“

10:38 | 24.01.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Три български партии ще имат сигурно представителство в Европейския парламент след изборите през май тази година, а 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящия вот. Това показва месечното допитване на Изследователски център „Тренд“ за приближаващите избори за Европейски парламент.

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението, изчисляват социолозите. Те уточняват, че в предварително зададените опции са заложили на общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ). При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал.

Демократична България и „Воля“ запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни социолозите регистрират в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори анкетираните, които заявяват, че няма да гласуват, са били между 35% и 37%, то  на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.

Данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните. Въпреки това трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота, посочват от изследователски център „Тренд“ .

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат сходно мобилизирани.

В традиционните индикатори, които социолозите залагат всеки месец в индекса „24 Тренд“ за оптимизъм / песимизъм, както и оценка за работата на основните институции, не се забелязва съществена динамика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още